OCDE și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei mondiale în 2024
Numărul 5, 7-13 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Economia mondială urmează să performeze mai bine în acest an decât se estima în urmă cu câteva luni, în condițiile în care îmbunătățirea prognozelor referitoare la SUA va contracara slăbiciunile din zona euro, a anunțat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Conform noilor prognoze, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an o creștere de 2,9%, față de avansul de 2,7% preconizat în luna noiembrie a anului trecut de OCDE. Previziunile de creștere pentru 2025 au fost lăsate nemodificate la 3%, an în care se așteaptă ca economia mondială să fie impulsionată de reducerile de dobândă ale marilor bănci centrale, pe măsură ce presiunile inflaționiste se calmează.
Economia americană, cea mai mare economie a lumii, ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2024 și unul de 1,7% în 2025, pe măsură ce inflația redusă conduce la creșterea salariilor și reducerea dobânzilor, susține OCDE. Organizația cu sediul la Paris și-a îmbunătățit semnificativ estimările referitoare la performanțele economiei americane în 2024, de la 1,5% anterior la 2,1% în prezent; în schimb, cele pentru 2025 au fost lăsate neschimbate.
În ceea ce privește economia chineză, a doua economie a lumii, care se confruntă cu probleme pe piața imobiliară și o încredere scăzută a consumatorilor, OCDE mizează pe o încetinire a ritmului de creștere, de la 5,2% în 2023, până la 4,7% în 2024 și la 4,2% în 2025, toate nemodificate comparativ cu previziunile anterioare din luna noiembrie.
În ceea ce privește zona euro, OCDE se așteaptă ca performanțele slabe ale Germaniei și Franței să afecteze creșterea economiei acestei regiuni. Organizația și-a revizuit în jos previziunile de creștere pentru zona euro în acest an până la 0,6%, de la 0,9% cât estima în noiembrie, iar pentru 2025 și-a revizuit estimările de creștere până la 1,3%, de la 1,5% cât estima anterior.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a avertizat că tensiunile actuale din Marea Roșie ar putea crea noi presiuni inflaționiste. Organizația a estimat că persistența creșterii costurilor cu transporturile maritime ar putea adăuga 0,4 puncte procentuale la inflația prețurilor de consum.
"Este prea devreme să fim siguri că episodul inflaționist care a început în 2021 se va încheia în 2025. Politica monetară trebuie să rămână prudentă pentru a se asigura că presiunile inflaționiste sunt ținute sub control", se precizează în noile previziuni.
Înființată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii. În luna ianuarie 2022, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când țara noastră și-a depus pentru prima dată candidatura.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial