OCDE a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei mondiale în 2023 și în 2024
Numărul 11, 22-28 mar. 2023 » Lumea în care trăim
Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătățit față de acum câteva luni, deoarece șocul inflației se atenuează, dar majorarea dobânzilor va menține riscurile ridicate, a anunțat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), majorând previziunile pentru principalele economii, transmite Reuters, preluată de Agerpres. După o creștere de 3,2% anul trecut, economia mondială este în grafic pentru a înregistra un avans de 2,6%, după ce înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale își face pe deplin efectul, se arată în raportul interimar al OCDE dedicat perspectivelor economice.
Organizația cu sediul la Paris a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei mondiale, de la un nivel 2,2% previzionat în noiembrie, citând declinul prețurilor la energie și alimente, și atenuarea restricțiilor din China.
În 2024, avansul PIB-ului global ar urma să accelereze la 2,9% - față de un nivel 2,7% previzionat în noiembrie, în contexul reducerii efectelor asupra gospodăriilor de pe urma prețurilor ridicate la energie.
În G20, rata inflației va scădea de la 8,1% în 2022 la 5,9% în 2023 și 4,5% în 2024 - încă mult peste țintă, în pofida majorării dobânzilor de către băncile centrale. Impactul deplin al dobânzilor mai ridicate este dificil de evaluat, susține OCDE, avertizând că presiunile sporite asupra celor care au luat împrumuturi ar putea avea ca rezultat înregistrarea de pierderi la unele bănci, așa cum a fost recent cazul cu prăbușirea grupului american Silicon Valley Bank (SVB).
Fără a ține seama de turbulențele de pe piețele financiare după colapsul SVB și îngrijorările legate de situația băncii elvețiene Credit Suisse, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis zilele trecute să majoreze dobânda de referință cu încă 50 puncte de bază, pentru a contracara inflația ridicată.
OCDE previzionează că ratele dobânzilor vor atinge un vârf de 5,25% - 5,5% în Statele Unite și 4,25% în zona euro.
De asemenea, OCDE se așteaptă la o încetinire a creșterii economiei SUA de la 1,5% anul acesta la 0,9% anul viitor, deoarece dobânzile mai ridicate afectează cererea. În noiembrie, instituția previziona un avans de 0,5% în 2023 și de 1% în 2024.
Stimulată de atenuarea restricțiilor, China ar urma să înregistreze o creștere a economiei de 5,3% anul acesta și de 4,9% anul viitor, după ce în noiembrie instituția previziona un avans de 4,6% în 2023 și de 4,1% în 2024. Și perspectivele pentru zona euro au fost revizuite în creștere, în urma scăderii prețurilor la energie. Cele 20 de țări din zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8% în 2023 și de 1,5% în 2024. În noiembrie, OCDE previziona un avans de 0,5% în 2023 și de 1,4% în 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane