Oriunde și oricând se găsește timp pentru lectură
Numărul 43, 17-23 nov. 2021 » Eveniment
Informația a venit de la Timișoara. Universitatea de Vest (UVT), împreună cu Societatea de Transport din localitate, a lansat proiectul intitulat Timișoara (re)citește. Astfel, călătorii tramvaielor, autobuzelor, microbuzelor și troleibuzelor respectivei societăți au posibilitatea să citească afișe cu versuri ale poeților timișoreni sau care, într-un fel sau altul, de-a lungul vremurilor, au legătură cu orașul de pe Bega. În total, s-au tipărit 1.000 de afișe pentru peste 100 de mijloace de transport în comun, ca o primă etapă în materializarea proiectului la care ne referim.
Cele dintâi ecouri sunt deosebit de favorabile. Călătorii, tineri și vârstnici, de cele mai diferite profesii și preocupări, au declarat presei locale că sunt plăcut surprinși să constate că pe lângă afișe publicitare se prezintă creații poetice de cea mai bună calitate. Indiferent de modul în care fiecare se raportează la literatură, contactul cu poezia generează un interes aparte, stimulând gustul pentru lectură.
Modalitatea ingenioasă la care a recurs UVT și deschiderea spre cultură a unei societăți comerciale (STPT) față de această inițiativă se constituie într-un eveniment autentic, motiv pentru care îl consemnăm ca atare.
Există, neîndoios, la nivelul multor segmente ale societății românești din prezent, o preocupare asiduă legată de faptul că țara noastră se află de ani buni pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul lectură „pe cap de locuitor”. În fața unei asemenea realități, numeroși semeni de-ai noștri nu se dau bătuți. Fac tot ceea ce depinde de ei pentru a ameliora situația, inclusiv prin inițiative de genul celei de la Timișoara.
Am mai avut ocazia că consemnăm dovezi palpabile ale preocupărilor pentru găsirea și promovarea de modalități menite să cultive gustul pentru lectura de calitate, să atragă un număr tot mai mare de oameni spre carte, ca premisă esențială pentru combaterea flagelului numit „analfabetism funcțional”. Inițiativa de la Timișoara are, însă, o particularitate care merită să fie subliniată: implicarea mediului universitar în eforturile generale care au ca obiectiv schimbarea în bine a stărilor de fapt evocate. Așa că, în concluzie, redăm aprecierile prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara: „Timișoara (re)citește este încă o inițiativă marca UTV, care dovedește că universitatea noastră iese în agora și creează contexte în care să aducă arta și cultura cât mai aproape de tineri ori vârstnici, de toți cei care circulă prin Timișoara în fiecare zi, în acest caz, cu mijloacele de transport în comun. Chiar și în actuala perioadă, când pandemia ne împiedică să organizăm evenimente așa cum ne-am dori, găsim idei ca să aducem cultura în mijlocul timișorenilor. Aceasta este doar o primă inițiativă dintr-o serie de evenimente care au ca scop încurajarea lecturii și promovarea scriitorilor contemporani în contexte inedite, care au impact pentru comunitate”.
Este un obiectiv care merită, din plin, eforturi deosebite asemenea celor ale universitarilor timișoreni, cu speranța că vor da roadele mult așteptate la scara întregii noastre societăți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile