ORSE: Una dintre cauzele majore ale sărăciei energetice este ineficiența energetică a clădirilor
Numărul 49, 13-19 dec. 2023 » Roza vânturilor
Ineficiența energetică a clădirilor reprezintă una dintre cauzele majore ale sărăciei energetice, pe lângă costurile ridicate cu energia și veniturile reduse ale populației, relevă o analiză publicată de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE), citată de Agerpres. Specialiștii ORSE evidențiază, totodată, că starea locuințelor în România se degradează tot mai mult, iar situația este mult mai nuanțată în mediul rural, unde programele naționale de renovare a clădirilor au lipsit complet până în prezent.
"De aceea, creșterea eficienței energetice a clădirilor, prin programe ample de renovare, reprezintă o prioritate pentru reducerea poverii facturilor la energie și accesul cetățenilor la locuințe care să asigure un confort termic mai bun. De altfel, Directiva privind eficiența energetică cuprinde dispoziții pentru statele membre privind acordarea de prioritate măsurilor de eficiență energetică și de renovare a clădirilor în rândul grupurilor afectate de sărăcie energetică și al altor categorii vulnerabile", notează sursa citată.
Potrivit sursei citate, definiția europeană prevede că sărăcia energetică reprezintă "lipsa accesului unei gospodării la servicii energetice esențiale, acolo unde astfel de servicii asigură niveluri de bază și standarde decente de trai și de sănătate, inclusiv servicii adecvate de încălzire, apă caldă, răcire și iluminat, precum și energia necesară pentru funcționarea aparatelor electrice. Această lipsă este cauzată de o combinație de factori, printre care se numără cel puțin inaccesibilitatea prețurilor, insuficiența venitului disponibil, cheltuielile ridicate cu energia, precum și eficiența energetică scăzută a locuințelor", subliniază analiza de specialitate.
Datele ORSE publicate recent arată că jumătate dintre gospodăriile din România sunt afectate de sărăcie energetică, deci se află în incapacitatea de a-și asigura necesarul de energie pentru încălzire, iluminat etc. la standarde adecvate sau suferă de pe urma facturilor mari la energie. Astfel, pentru 37,3% dintre gospodării energia a devenit prea scumpă, depășind 10% din coșul zilnic de consum în 2022. De asemenea, două din zece gospodării (19,8%) aflate în România și-au redus drastic consumul de energie pentru încălzire și se află în sărăcie energetică "ascunsă" sau extremă.
Statele-membre ale Uniunii Europene (UE) au obligația de a actualiza planurile naționale privind energia și clima până în iunie 2024.
Conform Strategiei Naționale de Renovare pe Termen Lung, publicată în noiembrie 2020, România are un fond important de clădiri construite între anii 1960 și 1990, fără izolare termică sau cu izolare termică minimă, "unele dintre acestea prezentând deficiențe structurale, o parte dintre acestea având puține (sau deloc) lucrări de întreținere după zeci de ani de utilizare". Dacă în mediul urban, circa 8% dintre locuințe au fost renovate până în 2020, în mediul rural ponderea este de doar 3%, se arată în document.
Mai mult, la nivel național aproximativ una din opt gospodării (13,1%) se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind calitatea locuinței, relevă și datele cuprinse în ancheta "Condițiile de viață ale populației din România (2022)", publicată de Institutului Național de Statistică (INS) în toamna acestui an. Printre cele mai frecvente probleme care afectau calitatea locuirii în 2022 se află cele privind deteriorarea pereților, podelelor, tocurilor de ferestre (semnalate de 59,1% dintre gospodăriile care au raportat deficiențe).
În mediul rural, situația este mai gravă decât în urban, unde procentajul celor care au raportat deficiențe ale locuinței este mai mare. 72,1% din gospodăriile rurale care au semnalat locuințe inadecvate au raportat probleme privind deteriorarea tocurilor de ferestre, pereților sau podelelor, în 2022. "Procentajul a crescut față de anul precedent, când a fost de 62,4%. Comparativ, în mediul urban ponderea gospodăriilor cu astfel de probleme a fost de 42% în 2022, în creștere față de anul anterior (35,2%)", notează ORSE.
Totodată, alte probleme majore ce afectează calitatea locuirii în România sunt igrasia (39,6% dintre gospodăriile cu deficiențe) și scurgerile prin acoperiș sau pereți (25,9%), procentele fiind în scădere în 2022 față de 2021, conform rapoartelor INS. De asemenea, o gospodărie din trei (33%) cu deficiențe a apreciat că una dintre problemele ce afectează calitatea locuirii este lumina insuficientă, în creștere față de anul precedent (31%). Ponderea acestora este semnificativ mai mare în mediul urban (51,8% dintre gospodăriile cu deficiențe) față de rural (18,8%).
Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane