OUG nr. 211/2020, care prelungește până la 30 iunie 2021 măsurile de susținere a angajaților și profesioniștilor, publicată în Monitorul Oficial
Telex » Știri 8 decembrie 2020
În Monitorul Oficial nr. 1.189 din 7 decembrie 2020 a fost publicată OUG nr. 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecție socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă. Actul normativ prelungeşte până la 30 iunie 2021 acordarea indemnizației pentru timpul redus de muncă al salariaților, a celei pentru reducerea activității profesioniștilor, precum și a indemnizației de șomaj tehnic pentru angajați și alte categorii de profesioniști. Astfel, se va prelungi acordarea șomajului tehnic (OUG nr. 30/2020) pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei de Covid-19, până la 30 iunie 2021. De asemenea, măsura privind timpul redus de muncă pentru salariați/profesioniști (OUG nr. 132/2020) se prelungește până la aceeași dată.
Totodată, în scopul flexibilizării condițiilor de accesare a indemnizației pentru timp redus de muncă, actul normativ operează o serie de completări, astfel: ▪ cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive; ▪ angajatorul va putea reduce timpul de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata prevăzută în contractul individual de muncă; ▪ interdicția de angajare sau subcontractare pentru activități similare supuse reducerii timpului de muncă se va aplica strict la nivelul locurilor de muncă afectate de această măsură și nu la nivelul angajatorului în ansamblul său, ca în prezent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale