OUG privind acordarea indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut artiștilor din domeniile încă afectate de limitări, publicată în Monitorul Oficial
Telex » Știri 8 iunie 2021
În Monitorul Oficial nr. 575 din 7 iunie 2021 a fost publicată OUG nr. 44/2021 pentru modificarea OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă. Prin actul normativ se introduc măsuri de compensare a reducerii veniturilor pentru persoanele care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgență, în baza unor contracte de drepturi de autor și drepturi conexe (artiștii). Artiștii au beneficiat până acum de șomaj tehnic în baza OUG nr. 30/2020, iar din această lună vor fi sprijiniți prin acordarea indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, prevăzută de OUG nr. 132/2020.
Indemnizația se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă și/sau a veniturilor, potrivit unei proceduri aprobate prin HG nr. 719/2020, începând cu drepturile lunii iunie 2021, fiind necesară depunerea unei cereri însoțită de o declarație pe proprie răspundere.
Măsura se aplică pe durata stării de alertă și încă 3 luni după încetarea acesteia.
Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), de măsurile de compensare a reducerii veniturilor acestor categorii profesionale ar putea beneficia aproximativ 5.500 persoane și familiile acestora. Din suma de 73.689.000 lei alocată în acest scop, 30.580.000 lei se întorc la bugetul de stat prin plata impozitelor și contribuțiilor de asigurări sociale, impactul final pentru anul 2021 fiind de 43.108.000 lei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice