Oxfam: Cei mai bogaţi 26 de oameni din lume au tot atâţia bani cât jumătate din populaţia cea mai săracă a planetei
Numărul 2, 22-28 ian. 2019 » Lumea în care trăim
Concentrarea bogăţiei s-a accentuat în 2018, iar 26 de miliardari deţin în prezent tot atâţia bani cât jumătatea cea mai săracă a lumii, a anunţat ONG-ul Oxfam, care a îndemnat statele să-i taxeze pe cei mai bogaţi, relatează AFP, citată de News.ro. „Prăpastia care se cască între bogaţi şi săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, face rău economiei şi alimentează furia în lume”, a declarat Winnie Byanyima, directoarea executivă a Oxfam International, citată într-un comunicat. Guvernele „trebuie să se asigure că întreprinderile şi cei mai bogaţi îşi plătesc impozitele”, a subliniat ea, cu ocazia publicării tradiţionalului raport anual al Oxfam cu privire la inegalităţile mondiale.
Potrivit datelor ONG-ului – a cărui metodologie, ce se sprijină pe datele publicate de revista Forbes şi Banca Crédit Suisse, este contestată de unii economişti – 26 de persoane dispun de-acum de tot atâţia bani cât 3,8 miliarde dintre cei mai săraci locuitori ai planetei.
În ceea ce-l priveşte pe cel mai bogat om din lume – patronul Amazon Jeff Bezos –, bogăţia sa a atins 112 miliarde de dolari anul trecut. Or, „bugetul Sănătăţii Etiopiei corespunde unui procent din averea sa”, subliniază ONG-ul.
În general, bogăţia miliardarilor din lume a crescut cu 900 de miliarde anul trecut, adică într-un ritm de 2,5 miliarde pe zi, în timp ce cea a jumătăţii celei mai sărace a populaţiei planetei a scăzut cu 11%, precizează Winnie Byanyima.
Numărul miliardarilor s-a dublat, de altfel, de la criza financiară din 2008, a subliniat Oxfam, constatând că „bogaţii beneficiază nu doar de o avere în plină expansiune, ci şi de nivelurile de impozitare cel mai puţin ridicate de decenii”.
„Dacă tendinţa s-ar inversa, majoritatea guvernelor ar avea suficiente resurse pentru a finanţa serviciile publice”, a subliniat ONG-ul, care estimează că „bogăţia este deosebit de subtaxată”. El a precizat, astfel, că la un dolar impozit pe venit, numai patru cenţi provin din taxarea celor bogaţi.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane