Pactul verde european: Comisia a lansat o consultare publică privind materialele plastice de origine biologică, biodegradabile și compostabile
Numărul 3, 26 ian. - 1 feb. 2022 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a lansat o consultare publică privind materialele plastice de origine biologică, biodegradabile și compostabile, a anunțat Executivul european, într-un comunicat. „Consultarea îi va servi Comisiei la elaborarea unui cadru de politică privind aceste materiale plastice, care constituie un element-cheie al Pactului verde european. Scopul este acela de a aborda noile provocări în materie de durabilitate legate de utilizarea acestor materiale plastice. În plus, combaterea acestui fenomen va stimula, de asemenea, inovarea și le va transmite semnale clare investitorilor europeni”, se menționează în comunicat.
„Materialele plastice din surse biologice, biodegradabile și compostabile pot avea unele avantaje față de materialele plastice tradiționale. Cu toate acestea, trebuie să evaluăm în detaliu dacă aceste materiale plastice își respectă promisiunile și în ce condiții. De asemenea, trebuie să oferim claritate consumatorilor și întreprinderilor, astfel încât aceștia să poată face distincția cu ușurință între ele”, a specificat, în comunicat, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Conform documentului CE, materialele plastice de origine biologică, biodegradabile și compostabile reprezintă, în prezent, 1% din piețele mondiale și europene ale materialelor plastice, preconizându-se o creștere globală de 5%–8% între 2020 și 2025. Acestea se utilizează, în principal, pentru ambalare și în scopuri agricole specifice.
Consultarea publică se derulează până la 15 martie a.c.
Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, promovează protecția biodiversității prin promovarea de practici cu impact negativ cât mai redus asupra mediului, prin campanii de informare privind importanța adoptării unui comportament care susține protejarea mediului înconjurător. În acest sens, activitățile desfășurate în cadrul proiectului au în vedere creșterea nivelului de conștientizare în rândul studenților și angajatorilor cu privire la utilizarea eficientă a resurselor, pentru respectarea principiului „poluatorul plătește”.
Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I susține tranziția studenților de la educație la piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a urma stagii de practică la firme ce activează în domeniul financiar-contabil. Alte activități prevăzute în proiect includ webinarii și cursuri care susțin angajabilitatea și antreprenoriatul.
Mai multe informații despre proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I sunt disponibile pe site-ul dedicat, www.acces-p1.ceccar.ro.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice