PAM, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, se teme de o „pandemie de foame” mai gravă decât COVID-19
Telex » Știri 11 decembrie 2020
Programul Alimentar Mondial (PAM), care a primit joi, in absentia, Premiul Nobel pentru Pace 2020 în cadrul unei ceremonii organizate la Roma, s-a declarat îngrijorat în legătură cu o „pandemie de foame” cu efecte mai grave decât cele ale COVID-19, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Din cauza numeroaselor războaie, a schimbărilor climatice, a utilizării la scară largă a foametei ca armă politică şi militară - şi a unei pandemii globale care agravează totul exponenţial - 270 de milioane de oameni se îndreaptă spre foamete”, a avertizat directorul executiv al PAM, americanul David Beasley. „Nesatisfacerea nevoilor lor va provoca o pandemie a foamei care va face ca impactul COVID să fie uitat”, a afirmat acesta.
Cea mai mare organizaţie umanitară din lume în lupta împotriva foametei, PAM, înfiinţată în 1961, asigură hrană pentru zeci de milioane de persoane înfometate în fiecare an - 97 de milioane anul trecut - pe toate continentele.
Comitetul Nobel din Norvegia a recompensat PAM pentru „eforturile sale de luptă împotriva foametei, pentru contribuţia la îmbunătăţirea condiţiilor de pace în zonele afectate de conflicte şi pentru că a jucat un rol esenţial în eforturile de a împiedica utilizarea foametei ca armă de război”.
În ultimele săptămâni, PAM şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul foametei în Burkina Faso, Sudanul de Sud, în nord-estul Nigeriei şi Yemen. În aceste ţări, malnutriţia, deja la niveluri record, este aşteptată să se agraveze din cauza pandemiei de coronavirus şi a lipsei de fonduri.
Beasley s-a declarat indignat în legătură cu „ceea ce ar putea fi cel mai ironic moment din istoria modernă”: „Pe de o parte, după un secol de progrese masive în eradicarea sărăciei extreme, 270 de milioane de persoane sunt acum în pragul foametei”, a spus el. „Pe de altă parte, există în prezent averi de 400.000 de miliarde de dolari în întreaga lume. Chiar şi la apogeul pandemiei de COVID-19, în doar 90 de zile, averile au crescut cu 2.700 miliarde de dolari. Şi noi avem nevoie doar de 5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 30 de milioane de vieţi”, a mai spus şeful PAM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național