Pământul văzut de la „firul ierbii” și din „cer”
Numărul 24, 21-27 iun. 2023 » Eveniment
Două evenimente recente au avut și au darul să marcheze lungul și fascinantul drum al cunoașterii, respectiv o inițiativă județeană dedicată copiilor din mediul rural care fac primii pași spre descifrarea „tainelor vieții” pe Terra, precum și o expoziție însoțită de dezbateri care au înmănuncheat cele mai noi și cele mai avansate creații științifice în domeniul explorării spațiului cosmic în favoarea miliardelor de pământeni.
„Cu cartea pe uliță” este denumirea unei acțiuni a Bibliotecii Județene Sălaj menite să cultive în lumea satului gustul și pasiunea pentru lectură de la vârste fragede, știut fiind decalajul dintre rural și urban în ceea ce privește accesul la comorile științei și culturii. Biblioteca Județeană a organizat și va organiza, în continuare, lecturi în aer liber, care antrenează elevii din primele clase ale școlii primare, cărțile – alese cu multă grijă și pricepere pedagogică – urmând o secvențialitate care pornește de la realitățile satului, cunoscute de elevi încă din cei dintâi ani de viață și terminând cu operele unor mari scriitori născuți pe meleagurile transilvănene, asemenea lui George Coșbuc și Liviu Rebreanu. În faza actuală sunt cuprinși în această acțiune peste 300 de copii din zece localități ale județului. Simultan cu lecturile, se desfășoară activitatea în zece ateliere interactive de creație artistică. Interesul de care se bucură inițiativa „Cu cartea pe uliță” confirmă și reconfirmă importanța implicării benefice a autorităților locale în procesul formării celor mai tinere generații în pas cu cerințele timpurilor noastre.
Rezultatele unor asemenea preocupări derulate în timp îndelungat au putut fi constatate „pe viu” și la Universitatea Politehnica din București cu prilejul manifestării intitulate „SpaceFest”. A fost o ocazie dintre cele mai potrivite pentru cunoașterea marelui potențial al explorării spațiului cosmic, potențial care este, însă, în țara noastră, parțial și insuficient valorificat în prezent. Pentru o evaluare realistă a ceea ce s-a făcut și se face în România pentru dezvoltarea cercetării științifice și punerea în practică a rezultatelor obținute, expoziția și dezbaterile inițiate de organizatori au oferit exemple dintre cele mai concludente. În momentul de față, 289 de entități din sfera cercetării și producției de profil au primit acreditarea de a semna contracte cu Agenția Spațial-Europeană. Dintre acestea, peste 100, cu mai mult de 1.100 de angajați, lucrează efectiv, pe bază de contracte, pentru realizarea unor obiective înscrise în programele comunitare de explorare a spațiului cosmic.
Împreună cu specialiști în domeniu, publicul larg a avut posibilitatea să cunoască nemijlocit realizări de vârf ale industriei aerospațiale românești, între care drone, roboți, machete de nave, procese tehnologice de avangardă, toate constituindu-se în dovezi palpabile ale spiritului creativ al pământenilor din spațiul carpato-dunăreano-pontic.
Alăturarea celor două inițiative, și cea de la „firul ierbii” și cea care este destinată să ofere „din cer” soluții pentru îmbunătățirea vieții pe Pământ, are, desigur, o încărcătură simbolică deosebită. Dar, ceea ce este, cu adevărat, remarcabil vizează rezultatele care indică un angajament civic generator de speranțe și de încredere în capacitatea contemporanilor noștri de a pune cunoașterea la baza eforturilor de „construire”, aici, pe pământul României, a unui viitor mai bun pentru tot mai mulți dintre noi.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane