Paolo Gentiloni: Amânarea Pactului ecologic european ar fi o „eroare tragică”
Telex » Știri 28 aprilie 2020
Comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, a avertizat că o amânare a planului „Green Deal”, Pactul ecologic european, care îşi propune neutralitatea din punctul de vedere al efectelor asupra mediului până în 2050, ar fi „o eroare tragică”, evocând o puternică opoziţie „politică şi culturală”, relatează AFP, citată de Agerpres. „Suntem cu toţii conştienţi că va fi o bătălie politică şi culturală în următoarele luni”, a afirmat comisarul în cadrul unei audieri prin videoconferinţă în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez. „Pe plan politic şi cultural, vom avea o puternică opoziţie, care va spune că după această criză a coronavirusului nu este momentul să vorbim despre Green Deal, că ar trebui să reluăm discuţia peste zece ani”, a avertizat el.
„Cred că ar fi o eroare tragică”, a spus Gentiloni, într-un moment în care ţări şi companii încep să ceară o amânare a Pactului ecologic pentru a relansa economia europeană, care s-a oprit din cauza pandemiei.
Miniştrii mediului din 17 ţări europene au dat asigurări la începutul lui aprilie că „nu vor pierde din vedere criza ecologică şi de mediu”. Ei au subliniat importanţa Pactului ecologic european, o „strategie de creştere” capabilă „să stimuleze economia şi să creeze locuri de muncă, accelerând în acelaşi timp tranziţia verde”.
Pactul ecologic, foaia de parcurs pentru a face din Europa un continent neutru din punctul de vedere al impactului asupra mediului până în 2050, a fost prezentat pe 11 decembrie. Această ambiţie este susţinută de toate statele membre, cu excepţia Poloniei, care a obţinut să fie lăsată deoparte iniţial, potrivit AFP. Discuţiile din cadrul blocului comunitar sunt însă dificile şi diviziunile au reapărut odată cu criza economică provocată de pandemie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale