Paolo Gentiloni: UE ar putea adopta planuri fiscale pe termen mediu care includ investițiile și reformele
Telex » Știri 12 octombrie 2022
Reforma în derulare a reglementărilor fiscale ale UE ar putea da guvernelor mai multă marjă de manevră în planurile care combină reducerea datoriei cu investițiile și reformele, în schimbul unor responsabilități mai mari, a afirmat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Aflat la Roma la o conferință dedicată asigurărilor, Gentiloni a afirmat că luna aceasta Comisia Europeană va prezenta propuneri privind modul de reformare a regulilor din Pactul de stabilitate și creștere.
Reglementările fiscale ale UE prevăd protejarea valorii euro prin limitarea împrumuturilor guvernamentale. Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate și creștere. Printre obligațiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără și faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depășească 3% din Produsul Intern Brut, precum și obligația de a menține datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunțat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate și a susține economiile, companiile și piața muncii să facă față impactului pandemiei de coronavirus.
În prezent, nivelul datoriilor în țările blocului comunitar se situează de la aproximativ 185% din PIB în Grecia și aproape 150% din PIB în Italia, la doar 18,1% din PIB în Estonia și 24,4% din PIB în Luxemburg.
„Simplificarea, o deținere națională mai puternică și o mai bună executare vor fi elementele definitorii ale cadrului îmbunătățit, obiectivul general fiind sprijinirea sustenabilității datoriei și o creștere sustenabilă”, a explicat Gentiloni.
Acesta a adăugat: „Un mijloc de a realiza aceste obiective ar putea fi trecerea spre planuri macrofiscale pe termen mediu, care stabilesc un nivel net al cheltuielilor în următorii ani și sunt în linie cu aducerea datoriei la un nivel prudent”.
Gentiloni susține că planurile pe termen mediu ar putea include angajamente de investiții și reforme, cum sunt în planurile pe care fiecare guvern trebuie să le pregătească pentru a obține bani din fondul UE de redresare post-pandemie.
Pentru ca guvernele să fie mai decise să realizeze aceste obiective, UE le va da o mai mare marjă de manevră în propunerea căilor de reducere a datoriei, atât timp cât se ține cont de sustenabilitate.
„Angajamentele privind investițiile și reformele ar putea permite o perioadă de ajustare fiscală mai lungă”, dar în schimbul unei flexibilități mai ridicate, guvernele trebuie să răspundă pentru rezultate, a afirmat comisarul european pentru economie
Luna trecută, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, anunța că Executivul comunitar va prezenta în a doua jumătate a lunii octombrie modificările propuse la reglementările fiscale ale UE, care vor oferi probabil țărilor un ritm individual de reducere a datoriei. „Ținând cont de nivelul diferit al datoriei în rândul statelor membre UE, nu poate exista o abordare unică. Trebuie să existe mai mult spațiu de manevră pentru țările membre, dar în cadrul unui set comun de reglementări”, a afirmat Dombrovskis.
Este o schimbare semnificativă față de actualele reglementări fiscale din UE, analiștii apreciind că actualele reglementări privind reducerea datoriilor nu sunt fezabile pentru guvernele cu un grad de îndatorare ridicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice