Paris, "cel mai puternic" oraș turistic din lume
Numărul 4, 1-7 feb. 2023 » Roza vânturilor
A fost dezvăluit "cel mai puternic" oraș turistic din lume. Este vorba despre Paris, oraș îndrăgit pentru mâncăruri fine, artă și modă rafinată, relatează Mediafax. Astfel, un nou indice al Consiliului Mondial al Călătoriilor și Turismului (WTTC) arată că Parisul este cel mai puternic oraș din lume în materie de turism. WTTC, un organism nonprofit din industria turismului cu sediul în Marea Britanie, a analizat datele turistice din anul 2022 pentru a vedea unde cheltuiesc călătorii cei mai mulți bani.
Lista generală a celor mai puternice orașe turistice nu a luat în calcul doar biletele la muzeu și camerele de hotel, ci și cât de mult investesc guvernele și companiile locale și naționale în aceste orașe ca destinații turistice, relatează CNN.
Parisul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de vară din 2024. Deși mai puțin de 5% din facilități vor fi construite acum, orașul investește resurse în infrastructură, securitate și alte măsuri care îl vor ajuta să se pregătească pentru a găzdui lumea.
Totalul general al turismului din capitala franceză a ajuns la 35,6 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, două țări au avut fiecare câte trei orașe pe lista WTTC. Una dintre ele a fost Statele Unite ale Americii, cu Orlando, New York și Las Vegas.
În timp ce fiecare oraș obține o parte semnificativă de bani din turism, acestea se adresează unor tipuri diferite de călători – Orlando este popular printre familiile care vizitează parcurile tematice ale orașului, Las Vegas este un centru de jocuri de noroc și de viață de noapte cunoscut la nivel internațional, iar New York atrage gurmanzii și iubitorii de artă, printre alții. Din acest grup, Orlando a fost cel care a câștigat cel mai mult, adunând 31 miliarde dolari pentru 2022.
De asemenea, trei orașe din China - Beijing, Shanghai și Guangzhou - au ajuns în top 10 pentru 2022. Alte destinații chinezești își croiesc drum în clasament. În special, Sanya, o destinație balneară de pe insula însorită Hainan din sudul Chinei, și Macao au fost menționate ca fiind locuri de urmărit în viitor.
China a investit masiv în turism și face publicitate pentru călătorii internaționali în contextul în care granițele țării au fost redeschise. Macao este singurul oraș din China în care jocurile de noroc sunt legale și este mai ușor pentru majoritatea turiștilor să meargă acolo fără viză - spre deosebire de China continentală.
WTTC preconizează că până în 2032 China va domina clasamentul.
"Marile orașe, precum Londra, Paris și New York, vor rămâne centre de putere la nivel mondial, dar în următorii ani, Beijing, Shanghai și Macao vor urca pe lista destinațiilor de top", a declarat Julia Simpson, președinte și director general al WTTC.
Tokyo, Mexico City și Londra s-au clasat pe locurile 7, 8 și, respectiv, 9 pentru a completa clasamentul.
Două omisiuni surprinzătoare au fost în Orientul Mijlociu, a cărui popularitate a crescut vertiginos în ultimul deceniu. Deși Dubai, un oraș plin de lux, și Doha, gazda Cupei Mondiale de fotbal, au fost în fruntea listei celor mai mari venituri din turism, nu au obținut scoruri la fel de mari în celelalte categorii și au ieșit din top 10.
Amsterdam, Barcelona și Singapore au căzut, de asemenea, victime ale aceluiași fenomen, obținând scoruri mari pentru suma de bani cheltuită de vizitatori, dar nu au ajuns pe lista generală a celor mai puternice.
Cele mai puternice orașe din lume pentru turism 2022: 1) Paris (Franța); 2) Beijing (China); 3) Orlando (Florida, SUA); 4) Shanghai (China); 5) Las Vegas (Nevada, SUA); 6) New York (SUA); 7) Tokyo (Japonia); 8) Mexico City (Mexic); 9) Londra (Marea Britanie); 10) Guangzhou (China).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice