Parlamentul European a majorat țintele referitoare la ponderea surselor regenerabile în consumul de energie al UE
Telex » Știri 13 septembrie 2023
Eurodeputații au votat în favoarea unei intensificări a utilizării energiei din surse regenerabile, în conformitate cu Pactul verde și cu planurile REPowerEU, informează Reuters, preluată de Agerpres. Conform noilor ținte obligatorii adoptate marți, sursele regenerabile vor trebui să reprezinte 42,5% din consumul de energie al UE până în 2030, scopul fiind de a ajunge la 45%.
Legislația adoptată marți va accelera și procedurile de acordare a autorizațiilor pentru noile centrale electrice pe bază de energie din surse regenerabile, cum ar fi panourile solare sau morile eoliene, fie de adaptare a celor existente. Autorităților naționale nu ar trebui să le ia mai mult de 12 luni pentru a aproba instalații noi de energie din surse regenerabile dacă acestea sunt situate în așa-numitele "zone prioritare pentru energia din surse regenerabile". Pentru restul zonelor, procesul nu trebuie să depășească 24 de luni.
În sectorul transporturilor, utilizarea surselor regenerabile de energie ar trebui să ducă la o reducere cu 14,5% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. În acest sens, se poate introduce o pondere mai mare de biocombustibili avansați și o cotă mai ambițioasă pentru combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică, cum ar fi hidrogenul.
În plus, eurodeputații s-au asigurat că țările Uniunii stabilesc un obiectiv orientativ pentru tehnologiile inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile care să fie de cel puțin 5% din capacitatea de energie din surse regenerabile nou instalată. Ele trebuie să definească și un cadru obligatoriu pentru proiectele energetice transfrontaliere.
Eurodeputații au insistat să se stabilească criterii mai stricte privind utilizarea biomasei pentru a se asigura că Uniunea nu subvenționează practici nesustenabile. Recoltarea biomasei nu ar trebui să afecteze calitatea solului și biodiversitatea.
"În urmărirea unei mai mari independențe energetice și a reducerii emisiilor de CO2, ne-am ridicat obiectivele privind energia din surse regenerabile... Am desemnat sursele regenerabile de energie drept un interes public major, eficientizând procesul de aprobare a acestora. Ne focalizăm asupra energiei eoliene, energiei fotovoltaice, energiei hidroelectrice, energiei geotermale și curenților de maree. Biomasa din lemn va rămâne clasificată drept energie regenerabilă. În conformitate cu principiul «tăcerii pozitive», investițiile vor fi considerate aprobate în absența feedback-ului administrativ. Acum avem nevoie urgentă de o organizare a pieței UE a energiei electrice și de o trecere imediată la hidrogen pentru o tranziție mai ecologică", a declarat eurodeputatul Markus Pieper.
Legislația adoptată trebuie să fie aprobată în mod oficial de Consiliu pentru a intra în vigoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național