Parlamentul European: Autoturismele noi ar trebui echipate cu dispozitive inteligente de frânare, sisteme care detectează pietonii și asistență la accelerare
Numărul 44, 21-27 nov. 2017 » Lumea în care trăim
Toate autoturismele noi ar trebui să fie echipate cu sisteme autonome capabile să detecteze pietonii și cu sisteme inteligente de asistență la accelerare, prevede textul unei rezoluții non-legislative votate de Parlamentul European (PE).
Documentul a fost adoptat în contextul în care, în fiecare an, peste 25.000 de persoane sunt ucise și sute de mii rănite pe drumurile Europei. Aproximativ 90% dintre aceste accidente sunt cauzate de erorile umane. Potrivit reprezentanților PE, multe dintre acestea ar putea fi evitate prin utilizarea noilor sisteme tehnologice de asistență a șoferilor în situații periculoase. În momentul de față, relativ puține modele de vârf sunt dotate cu astfel de sisteme și, având în vedere avantajele lor evidente, deputații europeni doresc ca acestea să devină obligatorii pentru toate autoturismele noi. Aceste sisteme includ dispozitivele inteligente de frânare, sisteme care detectează pietonii și bicicliștii și asistență la accelerare. De asemenea, sistemele pot încetini automat o mașină pentru a evita o coliziune și pentru a ajuta șoferii să rămână în limitele de viteză. Există, de asemenea, sisteme care emit sunete sau chiar direcționează o mașină înapoi atunci când părăsește banda de rulare.
Trei sferturi dintre autoturismele noi nu sunt încă echipate cu niciunul dintre aceste sisteme, în principal din cauza costului suplimentar. Pentru a reduce costurile, rezoluția PE sugerează doar obligativitatea caracteristicilor care sunt deja disponibile pe piață și care și-au dovedit capacitatea de a salva vieți, cum ar fi sistemele automate de frânare în situații de urgență, de detectare a pietonilor și a cicliștilor.
„Toată lumea ar trebui să poată cumpăra o astfel de mașină. Tocmai prin implementarea pe scară largă aceste sisteme de asistență pentru șoferi devin mai ieftine. Prin urmare, prețul acestor mașini nu va crește exagerat; ele vor fi doar puțin mai scumpe”, a declarat eurodeputatul Dieter-Lebrecht Koch.
(Copyright foto: cheskyw / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane