Parlamentul European vrea ca lucrătorii să aibă dreptul de a se deconecta digital de la muncă în afara programului, fără repercusiuni negative
Telex » Știri 22 ianuarie 2021
Munca de acasă în perioada pandemiei a ajutat la oprirea răspândirii coronavirusului în spaţiile de birouri, dar în multe cazuri a însemnat şi mai multe ore de muncă pentru angajaţii care au lucrat de acasă pe computer şi pe Zoom, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Parlamentul European intenţionează să schimbe acest lucru astfel că eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să propună o lege care să permită persoanelor care lucrează digital să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru. Legislaţia ar mai trebui să stabilească cerinţe minime pentru munca de la distanţă şi să clarifice condiţiile de muncă, orele de lucru şi perioadele de odihnă.
„Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili şi de ore de lucru prea multe. Acum este momentul să le stăm alături şi să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală şi fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realităţi ale erei digitale”, a declarat un europarlamentar.
Unele state europene, inclusiv Franţa, au deja înscris în legislaţia naţională dreptul de a te deconecta digital de la lucru.
Dacă Executivul comunitar decide să dea urmare apelului venit de la Parlamentul European ar putea să mai dureze câţiva ani până când noile reguli vor intra în vigoare. În prima fază Comisia va trebui să elaboreze o propunere legislativă, care ulterior va avea nevoie de aprobarea instituţiilor legiuitoare ale blocului comunitar.
Coronavirusul a agravat stresul mental pentru angajaţii din întreaga lume, mulţi dintre ei neavând un loc de muncă sau fiind îngrijoraţi că ar putea să îşi piardă joburile. În plus, munca de acasă a şters şi diferenţele dintre muncă şi viaţa de familie, în condiţiile în care părinţii trebuie să aibă grijă şi de copiii şcolari, pe lângă serviciu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale