Parte și întreg
Numărul 27-28, 13-26 iul. 2022 » La început a fost cuvântul...
Temele majore în actualități economico-sociale, tratate în mass-media, ar avea mult de câștigat dacă, în toate cazurile, s-ar respecta regulile elementare ale exprimării corecte, atât pe fond, cât și ca formă. Între derapajele lingvistico-logice mai frecvente, putem identifica, în special, încălcarea raportului dintre parte și întreg. Așa, de exemplu, într-o emisiune de știri TV, s-a afirmat că „mesajele și informațiile pe care le transmitem demonstrează că afacerile și marketingul merg mână în mână”. Aici s-au „întâlnit” două perechi de greșeli de același tip. Evident, noțiunea de „informații” include organic și „mesajele”; prin urmare, n-avem de-a face cu două entități diferite, ci cu un întreg și o parte componentă a acestuia. La fel, „marketingul” este o parte inseparabilă a oricărui gen de „afacere”.
Erori asemănătoare a „comis” un editorialist din presa tipărită, atunci când a scris că „documentul prezentat este motivat cu precizie și rigoare, precum și de faptul că este folositor și eficient”. În acest caz, trebuie spus că între „precizie” și „rigoare” există un raport clar între parte și întreg. „Rigoarea” implică, obligatoriu, și „precizia”, după cum nu poate fi „eficient” ceva... „nefolositor”.
Să mai reținem o frază într-un reportaj radiofonic: „Reușita procesului decizional pe care îl analizăm reprezintă nu numai un succes deosebit, ci oferă și o confirmare a unei performanțe antreprenoriale”. Oare care ar fi deosebirea dintre „reușită” și „succes”? Mai cu seamă, cum ar putea fi despărțit un „proces decizional” de ansamblul acțiunii „antreprenoriale”? Fiind vorba, în exemplele date, despre „succes”, cu siguranță că acesta se poate obține, în materie de comunicare publică, doar prin cunoașterea proprietății termenilor și a relațiilor dintre ei. În caz contrar, „eșecul” este garantat. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice