Parteneriat între Ministerul Economiei și IMEC pentru dezvoltarea unui centru de competențe în România
Telex » Știri 5 decembrie 2022
Ministerul Economiei și IMEC (un centru de cercetare și inovare lider mondial în nanoelectronică și tehnologii digitale) au semnat, la Leuven (Belgia), Scrisoarea de Intenție de stabilire a cooperării dintre cele două instituții privind cercetarea în domeniul semiconductorilor, în contextul punerii în aplicare a Legii europene privind cipurile (European Chips Act). „Evenimentul de la Leuven demonstrează încă o dată dorința mea, în calitate de ministru al Economiei, dar și interesul Guvernului României, pentru dezvoltarea pas cu pas, în țara noastră, a unei capacități de producție de semiconductori. Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o cu IMEC este primul pas pe care îl facem pentru o colaborare durabilă, pe termen lung, în sectorul tehnologiilor avansate cu semiconductori, cu unul dintre cele mai mari centre de cercetare din domeniu. Parteneriatul nostru este o dovadă a oficializării unui demers discutat încă de la începutul anului, când am vizitat pentru prima dată unitățile IMEC din Leuven și am văzut ce înseamnă o activitate integrată în industria de nanotehnologie și sisteme de semiconductori. România nu trebuie să rateze începutul unuia dintre cele mai ambițioase exerciții europene de adaptare la industria viitorului. Trebuie să dezvoltăm acest segment industrial strategic la nivel european, în viitorul apropiat”, a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei, citat într-un comunicat al ministerului de resort.
Parteneriatul dintre Ministerul Economiei și IMEC vine în contextul în care România are expertiză în domenii precum semiconductori și senzori auto, precum și o tradiție universitară solidă în domeniul ingineriei și științei.
„Criza europeană a materialelor critice sau a semiconductorilor poate deveni o oportunitate de investiție în România. Avem o forță de muncă tânără, entuziastă și conectată la noile tehnologii, dar trebuie să îi motivăm să rămână în țară prin crearea unei infrastructuri solide pentru acest sector industrial”, a spus Florin Spătaru.
Potrivit comunicatului Ministrului Economiei, cercetarea IMEC acoperă diverse aspecte ale nanoelectronicii și aplicațiilor sale, cum ar fi scalarea avansată a semiconductorilor și a sistemelor, tehnologia radar și radio, dar și tehnologiile digitale, inclusiv expertiza în date și securitate. Prin stabilirea ecosistemelor locale și globale de parteneriate într-o multitudine de industrii, IMEC creează tehnologii care permit inovarea în diferite domenii, cum ar fi computerele de înaltă performanță și distribuție, domeniul medical, orașele inteligente și mobilitatea, logistica și producția, energia durabilă și educația inteligentă.
Cu ocazia semnării scrisorii de intenție, Luc Van den Hove, președinte și CEO al IMEC, a declarat: „Dacă Europa dorește să reușească în atingerea obiectivelor sale, așa cum sunt ele prevăzute în European Act Chips, construirea pe puncte forte europene ar trebui să fie vitală, așa cum ar trebui să fie și contruirea unei inițiative pan-europene. Crede că semnarea acestei Scrisori de intenție cu Guvernul României este o mărturie a acestui demers. Aștept cu nerăbdare să explorăm această cooperare prin dezvoltarea unui viitor centru de competențe din România”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice