Parteneriat pentru protejarea minorilor și combaterea fumatului juvenil, încheiat la Palatul Victoria
Telex » Știri astăzi, 9:23
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și reprezentanți ai unor operatori economici din industria tutunului au încheiat, joi, la sediul Guvernului, un protocol de colaborare, sub patronajul prim-ministrului Marcel Ciolacu, „un parteneriat pentru protejarea minorilor cu privire la accesul la produse care conțin nicotină sub orice formă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de Agerpres. Reprezentanții industriei de tutun care au semnat protocolul au fost din partea British American Tobacco (România) Trading SRL, Philip Morris Trading SRL, JT International (România) SRL și Asociația Industriei de Vaping (AIV). La eveniment, au fost prezenți și membri ai conducerii Consiliului Național al Elevilor.
„Dependența începe prin acces și prin consum, iar copiii, tinerii din România trebuie protejați mai riguros în a avea acces la astfel de produse”, a spus purtătorul de cuvânt.
În cadrul ceremoniei de semnare, șeful cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a afirmat că Guvernul consideră problema consumului de tutun de către minori ca fiind extrem de importantă pentru sănătatea copiilor. „La nivelul Guvernului, subiectul adicțiilor (n.r. - dependență cu tendința creșterii progresive a dozelor) are prioritate, fie că vorbim de adicția în zona de tutun, a jocurilor de noroc, în zona de alcool sau, mai ales, în zona de droguri. Toate aceste teme trebuie în primul rând discutate cu societatea civilă, cu școala”, a menționat șeful Cancelariei prim-ministrului.
Potrivit lui Alexandru-Mihai Ghigiu, școala și profesorii au un rol esențial în combaterea fenomenului. „Avem nevoie de conștientizare, avem nevoie să discutăm despre aceste subiecte și, mai ales, să îi sprijinim pe copiii care ajung din diferite motive în zone de risc sau să devină chiar dependenți. Trebuie să-i sprijinim să iasă din această lume întunecată care le distruge copilăria”, a spus Ghigiu.
La rândul său, Sebastian Hotca, vicepreședinte cu atribuții de președinte al ANPC, a afirmat că deși legislația actuală interzice vânzarea produselor din tutun minorilor, experiența instituției pe care o conduce arată că „respectarea aceste legi nu este întotdeauna riguroasă”. „Prea adesea, din grabă sau din neglijență, legea este ignorată, iar copiii sunt expuși acestor produse periculoase”, a menționat Hotca. El a dat asigurări că „ANPC va face tot ceea ce lege permite pentru respectarea interdicției și pentru a împiedica vânzarea produselor din tutun minorilor”.
Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu, a precizat că fumatul juvenil trebuie combătut prin toate mijloacele posibile. „Să dăm un mesaj foarte hotărât, foarte clar, în ceea ce privește combaterea fumatului juvenil, interdicția de vânzare și toate celelalte aspecte colaterale, nu trebuie să genereze vreo confuzie sau vreo ezitare sau vreo interpretare”, a explicat Bădescu.
Ileana Dumitru, director în cadrul BAT (British American Tobacco) a spus, de asemenea, că România a devenit anul acesta unul dintre cele mai avansate state în domeniul legislației privind protecția minorilor împotriva produselor consumului produselor cu nicotină, devenind, ca de obicei, un stat foarte responsabil.
Scopul acordului este cooperarea, în vederea respectării drepturilor și intereselor consumatorilor și creșterii gradului de protecție al acestora prin dezvoltarea, pe teritoriul României, a Programului de prevenire a accesului minorilor la produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun „NU vinde tutun minorilor! Protejează-i!”.
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate câteva dintre obiectivele acordului, respectiv participarea cu eforturi conjugate la educarea și informarea publicului, informarea tuturor comercianților en-detail și a presei despre Programul de prevenire a accesului minorilor la produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, despre scopul și activitățile incluse, precum și acțiuni periodice de control și supraveghere a pieței realizate de către ANPC cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările și completările ulterioare în scopul prevenirii accesului minorilor la țigarete.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice