Parteneriatul estic: prima școală europeană și-a deschis porțile în Georgia
Numărul 35, 11-17 sept. 2018 » Lumea în care trăim
Prima școală europeană a Parteneriatului estic a fost inaugurată zilele trecute, la Tbilisi, în Georgia. Cei 30 de elevi proveniți din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, care vor urma cursurile acestei școli, vor beneficia de un program de studii inovator, care încurajează totodată schimburile multiculturale și cooperarea, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România. Parteneriatul estic este o inițiativă politică comună menită să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană, statele sale membre și șase țări din vecinătatea estică: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul reprezintă o dimensiune specifică a politicii europene de vecinătate și are drept obiectiv crearea unui spațiu comun de democrație, prosperitate și stabilitate partajată și de cooperare sporită.
Inaugurarea oficială a școlii de către comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, împreună cu prim-ministrul georgian, Mamuka Bakhtadze, a marcat totodată începutul anului școlar în această țară. Aceasta reprezintă una dintre cele 20 de acțiuni concrete pe care Parteneriatul estic și-a propus să le realizeze până în 2020, în valoare de 340 milioane de euro.
Programul unic oferit de școala europeană a Parteneriatului estic, la încheierea căruia elevii primesc o diplomă de absolvire, combină excelența academică și predarea specializată, inspirată din sistemul școlilor europene. La cursuri vor participa elevi cu vârste de 16 ani și 17 ani, într-un mediu multilingv și multicultural, menit să le permită să își lărgească și să își aprofundeze cunoștințele despre Europa și Uniunea Europeană. În plus, acești tineri vor avea acces la un program extrașcolar bogat și vor avea șansa de a participa la conferințe la nivel înalt pe teme legate de UE. Elevii vor primi la absolvire o diplomă de bacalaureat internațional în studii europene.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane