Participare și implicare
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » La început a fost cuvântul...
Informațiile, analizele, comentariile din mass-media referitoare la viața economico-socială internă și externă pot avea mult de câștigat în calitate dacă, în toate cazurile, s-ar respecta și regulile elementare lingvistico-logice. Astfel, într-un reportaj radiofonic se afirma că „nu este suficientă o simplă participare la dezbaterile privind echilibrele bugetar și de cont curent, ci este nevoie și de o implicare socială și civică pentru găsirea de soluții de rezolvare a problemelor macroeconomice și naționale”. Erorile din acest citat vizează nesocotirea raportului dintre parte și întreg. „Implicarea socială” o include și pe cea „civică”, „soluțiile” sunt o componentă a demersurilor de „rezolvare” a amintitelor „probleme”, care, fiind „macroeconomice” fac parte organică din economia „națională”.
La fel, sloganul „siguranță, fiabilitate, calitate” lansat de un post de televiziune (cu scopul creșterii participării de masă la acțiunile ecologice) nu ține seama de același raport. Când vorbim despre „calitate” includem elemente componente precum „garanții”, „fiabilitate”, după cum „fiabilitatea”, la rândul ei, conține elementul de „siguranță”.
Mai reținem un comentariu din presa tipărită care pleda în susținerea ideii potrivit căreia „o implicare mai activă la schimburile de experiență inedite este necesară deoarece ele deschid, în premieră, drumul spre performanță și succes în business”. În afară de faptul că tot ceea ce este în „premieră” reprezintă ceva „inedit”, observăm că „succesul”, inclusiv cel din „business” este, de regulă, imposibil de obținut fără „performanțe”. Remarca este valabilă și în materie de comunicare publică, întrucât „calitatea” acesteia are drept componentă și „implicarea” în cultivarea limbii noastre materne, limba română. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice