Participarea la operațiunile bursiere – valoare adăugată în plan profesional și economico-social
Numărul 37, 26 sept. - 9 oct. 2017 » Piața de capital
Convorbire cu Andrei Badiu, manager de proiect – Clubul Tinerilor Experți Contabili din România și membru în Consiliul Superior al CECCAR
Teodor Brateș: Înainte de toate, dați-mi voie să le reamintesc cititorilor că dvs. sunteți protagonistul uneia dintre cele 10 povești de succes prezentate în cartea Prima mea investiție, lansată recent de Bursa de Valori București (BVB) în contextul marcării, pentru prima dată în țara noastră, a Zilei Naționale a Investițiilor. De ce mărturia dvs. se intitulează „Bucuria pură de a tranzacționa”?
Andrei Badiu: Sunt dator să precizez ceea ce înțeleg prin noțiunea de „pur”. Ea este legată de faptul că am avut prima tranzacție la BVB în 1997, la vârsta de 17 ani, în timp ce eram elev la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Este vorba despre ceea ce numim „puritatea vârstei”, faptul obiectiv și obiectivizat, ca atare, și anume că ești animat de idealuri, de principii și valori nealterate de derapaje morale și nici de o altă natură.
Dar ați dorit să câștigați, nu să pierdeți. Și nu oricum, ci la Bursă, ceea ce induce un element „speculativ”…
…Sigur, se poate discuta mult despre caracterul tranzacțiilor bursiere. Am o experiență de peste 20 de ani în materie și sunt, deci, în măsură să mă desfășor cu explicațiile multe ore, recurgând la amintiri și formulând concluzii. „Puritatea” pe care o evoc viza, în primul rând, dorința de a câștiga în mod cinstit, respectiv prin cunoașterea și respectarea strictă a regulilor bursiere, iar în al doilea rând, reprezenta o modalitate de verificare sinceră a propriilor aptitudini, ca premisă a opțiunii mele profesionale și, pe un plan mai larg, pentru întreaga viață. Riscurile asumate ca „jucător” la Bursă nu sunt de natură aventurieră, ci expresia conștientizării implicațiilor unor operațiuni bazate pe asimilarea unor proceduri, a unor deprinderi care nu sunt favorizate numai prin datele native, ci sunt continuu potențate de profilul profesiei pe care mi-am ales-o, cea de expert contabil și de auditor financiar. În mod deosebit, țin să remarc importanța pe care o are calitatea de membru al CECCAR în toate activitățile profesionale pe care le desfășor și, deci, inclusiv în practica de investitor pe piața de capital.
Acestea fiind spuse, vă rog să detaliați considerentele de ordin general pe care le-ați prezentat până acum. Mă refer, în special, la asumarea riscurilor. De fapt, este un aspect esențial, intrinsec economiei de piață.
Într-adevăr, aici găsim „esența” participării la operațiunile bursiere. Pe măsura dobândirii experienței necesare, am parcurs multe etape, respectiv gradele de risc, de la cele minime până la cele mai sofisticate, ajungând la un tip de investiții la BVB, investiții dragi mie acum, la vârsta pe care o am…
…Nu contează, cred, anii de viață, ci starea de spirit tinerească, ale cărei virtuți le întruchipează chiar și capacitatea de asumare a riscurilor…
…Așa este, dar atunci când mă refer la o experiență de peste două decenii, am în vedere mai ales îmbinarea stării de spirit despre care vorbiți cu datele dinamice oferite de procesul de maturizare, inclusiv în privința capacității de a face față exigențelor pieței de capital.
Detaliile pe care v-am rugat să le oferiți cititorilor erau legate de specificul unor operațiuni bursiere de retail.
Evident, aici doream să ajung. Investițiile bursiere pe care le fac, respectiv cumpărarea de acțiuni ale emitenților, relevă legătura dintre firmele respective și produsele/serviciile pe care le utilizez în viața de zi cu zi sau pe care le văd și le admir atunci când sunt folosite de oamenii din jurul meu.
Fără îndoială, chiar dacă luăm în considerare contextul prezentat de dvs., cei implicați în tranzacțiile bursiere urmăresc obținerea de profit.
Categoric. Refuz ipocrizia unora care vor să pozeze în altceva decât sunt și nu spun tranșant ceea ce au în vedere să obțină.
Perfect. În acest spirit, vă propun să discutăm în continuare.
În ceea ce mă privește, prefer investițiile cu un risc relativ mic. Ele îți oferă un tip de liniște, de încredere bazate pe constanță, pe continuitate, pe acumulările în timp – cele care generează și o satisfacție personală de necontestat.
În ce ar consta aceasta?
În simplul fapt că ai o contribuție palpabilă, materială la dezvoltarea lumii afacerilor, lume din care fac și eu parte, astfel încât există și un punct de întâlnire între interesele firmelor emitente și interesul meu personal.
În mod obiectiv – pentru că tot ați mai folosit acest termen – convergența unor asemenea interese se vede și în evoluția de ansamblu a economiei românești.
Neîndoios. Contribuția la care vă referiți se concretizează în alegerea cu grijă a emitenților, ceea ce confirmă că apreciezi și modul lor de a face business, etica lor, respectiv dezvoltare sustenabilă, CSR, implicarea locală, ceea ce reprezintă și un exemplu pentru alți emitenți; o dezvoltare sustenbilă, deși implică costuri, în final acestea sunt răsplătite de investitori. Este un alt mod de a te diferenția în calitate de competitor.
Sigur, fiecare participant la operațiunile bursiere acționează potrivit caracteristicilor personale, atât în ceea ce privește modul de abordare a pieței de capital, cât și în ceea ce înseamnă, generic, idealuri de viață. Cum evaluați experiența dvs. din această dublă perspectivă?
În ordinea de idei evocată de dvs., țin să remarc că, în prezent, nu mai este suficient ceea ce am învățat în școlile, masterele de business, că scopul suprem este de a face profit, de a maximiza profitul. Acum, esențial este cum alegi calea de a atinge astfel de obiective. Prin implicarea investitorului local în firmele locale ajuți indirect/direct comunitatea și te ajuți și pe tine atât prin câștigul direct financiar, cât și prin încântarea sufletească de a ajuta comunitatea ta. La bursă, nu doar poți investi financiar profitabil; câștigi o înțelegere a modului în care funcționează lucrurile în economie, adică avem de-a face cu o veritabilă autoeducare prin deschiderea față de informații noi. Vezi, astfel, cum respectivul câștig se răsfrânge atât în viața personală, cât și în cea profesională.
Cu aceste considerații ați făcut și „conexiunea” cu elementele specifice implicării social-civice, fapt reflectat de activitatea dvs. ca manager de proiect pentru Clubul Tinerilor Experți Contabili din România (CTECR) și de membru în Consiliul Superior al CECCAR. Am asistat la momentul creării Clubului, la unele dintre manifestările pe care le-a inițiat, am scris cu plăcere despre noile generații de profesioniști contabili. În încheierea convorbirii, ce mesaj adresați tinerilor în cvadrupla dvs. calitate – de profesionist contabil și auditor financiar, de businessman, de manager al proiectului CTECR și de membru în organismul de conducere al CECCAR?
Cum se știe, Clubul nostru se adresează stagiarilor și, mai ales, tinerilor membri ai CECCAR, experți contabili. Prin acțiunile pe care le organizăm, urmărim să le insuflăm spiritul CECCAR, atașamentul față de profesie, responsabilitatea civică, respectarea necondiționată a deontologiei contabile. Pentru că principala temă a convorbirii noastre o constituie participarea personală la piața de capital, trebuie să precizez că, prin manifestările Clubului, transmit și o chemare la apropierea tinerilor experți contabili de Bursa de Valori. Este semnificativ că atât CECCAR, cât și BVB au o existență de aproape 100 de ani, perioadă în care activitățile lor s-au întâlnit, s-au intersectat, s-au aliniat la obiective comune. Bineînțeles, comunic și elemente din propria mea experiență din piața de capital. Asemenea experiențe ajută nemijlocit la înțelegerea influenței reciproce a mecanismelor de funcționare a activităților de tip antreprenorial, a modului în care funcționează mintea unui antreprenor (clientul nostru sau angajatorul nostru), ceea ce reflectă interesul reciproc și, totodată, contribuțiile la dezvoltarea economiei țării, așa cum am mai subliniat. Prin urmare, mesajul meu este unul pro-investiții, pro-piața de capital, pro-profesia contabilă, pro-interesul public. Cum Bursa, ca barometru al întregii economii, „simte” în timp real starea de „sănătate” și direcția de evoluție a economiei în general și/sau a unui sector al acesteia, noi, profesioniștii contabili, participanți și la consolidarea pieței de capital, dăm măsura exactă a implicării active în tot ceea ce contribuie la progresul României.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial