Patrimoniul memoriei naționale: Modelul Finteșteanu
Numărul 10, 19-25 martie 2019 » Eveniment
La 18 martie a.c. s-au împlinit 120 de ani de la nașterea marelui actor român Ion Finteșteanu. Lumea teatrală și cinematografică a marcat această aniversare mai ales prin proiectarea de filme și evocări ale celor care i-au fost studenți și, apoi, colegi, în special pe scena Teatrului Național din București, instituție pe care n-a părăsit-o de la angajare (în 1921) și până la plecarea sa de pe acest pământ (1984). A fost, și sub acest aspect, de o consecvență și o loialitate exemplare.
Numele lui Ion Finteșteanu este legat îndeosebi de punerea în scenă și pe peliculă a operelor lui I. L. Caragiale. De pildă, a jucat, ani la rând, rolurile lui Pristanda, Farfuridi și Cetățeanului turmentat din O scrisoare pierdută. În creațiile sale de neuitat, în ultimii ani de viață, mai cunoscut este rolul din serialul cinematografic Brigada diverse (BD).
Nu ne propunem să consacrăm rubrica de față biografiei artistice a celebrului actor (care și-a început, paradoxal, cariera în artă, ca tenor, la Iași, în 1919, în echipa Societății Române de Operă), fiind vorba despre roluri memorabile și despre un talent ieșit din comun, inclusiv pedagogic, în calitate de șef al Catedrei Arta actorului de la Institutul de Teatru din București.
Sunt atât de multe episoade suculente, pline de miez și de haz (povestite cu un real ralent scriitoricesc în memoriile sale) încât selectarea unora în favoarea altora ar altera însăși substanța vieții și activității sale de slujitor al teatrului și filmului din România de-a lungul a peste șase decenii, în vremuri faste și în altele mai puțin faste, însă nu și-a pierdut niciodată (după mărturisirile prietenilor) umorul sănătos și verticalitatea, colegialitatea ireproșabile.
Este de remarcat că lumea teatrului și a filmului respectă străluciții înaintași, folosind, din plin, prilejurile aniversare și comemorările pentru a readuce în atenția tuturor generațiilor creațiile remarcabile ale celor care și-au înscris definitiv numele în cartea de aur a artei dramatice naționale și universale. Actorii veterani și cei tineri și-au propus, totdeauna, și au fost credincioși unui legământ, uneori chiar nerostit, de a urma adevăratele modele reprezentate de cei ale căror nume sunt purtate de instituțiile de profil, de școli, de străzi. Cu o asemenea zestre au toate motivele să se mândrească. Remarca este valabilă și pentru asociațiile de profil – în acest caz – de teatru și film, care organizează frecvent manifestări dedicate unor personalități de talia lui Ion Finteșteanu.
Practic, fiecare filă de calendar consemnează zilele de naștere și de deces ale unor personalități române din toate domeniile culturii și științei. Este o galerie impresionantă de figuri emblematice pentru istoria recentă și mai îndepărtată a României. Potrivit interesului, preocupărilor fiecărui contemporan, atenția se îndreaptă spre anumite zone ale creației științifice, artistice, culturale, dar, indiferent de personalitatea evocată, lecția transmisă peste timp atestă existența unui numitor comun care reprezintă o valoare de neprețuit: slujirea profesiei cu un devotament deplin, exemplar, promovarea, din convingere, a celor mai înalte principii de viață, de creație, care au devenit parte a patrimoniului național și mondial. Modelul Finteșteanu se înscrie cât se poate de firesc în acest patrimoniu, iar faptul că nu este dat uitării, că memoria lui este cultivată în continuare, reprezintă o sursă permanentă de respect sincer față de valorile autentice, de încredere în forța de creație a semenilor noștri din trecut, prezent și viitor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile