Patru din zece abonamente mobile înregistrate la nivel global vor fi 5G, până în 2026
Numărul 48, 8-14 dec. 2020 » Conectarea la era digitală
Numărul abonamentelor 5G va ajunge la 220 de milioane la nivel global, până la sfârşitul acestui an, iar peste un miliard de oameni vor avea acces la noua tehnologie, arată datele incluse în Raportul de Mobilitate al Ericsson (Ericsson Mobility Report), relatează Agerpres. Conform cercetării, din cele 220 de milioane de abonamente de 5G estimate, aproape 80% se vor înregistra în China. În acest ritm, specialiştii anticipează că, până în anul 2026, patru din zece abonamente mobile vor fi 5G, echivalentul unui număr de 3,5 miliarde, în întreaga lume.
De asemenea, conexiunile FWA, oferite în prezent de aproape două treimi dintre furnizorii de servicii, vor creşte de trei ori până la sfârşitul anului 2026, la peste 180 de milioane, ceea ce va reprezenta un sfert din traficul de date al reţelelor mobile.
Raportul Ericsson relevă, totodată, că, în 2020, mai mult de un miliard de persoane (15% din populaţia lumii) vor locui într-o zonă cu acoperire 5G, iar peste şase ani 60% din populaţie va avea acces la acest tip tehnologie.
În acelaşi context, experţii susţin că succesul 5G nu se va limita doar la acoperire sau la abonamente, ci valoarea sa va fi determinată şi de noi cazuri de utilizare şi aplicaţii, iar primele au început deja să apară.
„IoT esenţial, destinat aplicaţiilor care solicită livrarea datelor într-o durată de timp specificată, va fi introdus în reţelele 5G. Acest lucru va face posibilă o gamă largă de servicii cu limită de timp pentru consumatori, companii şi instituţii publice din diferite sectoare, cu reţele 5G publice şi dedicate. Cloud gaming-ul este o altă categorie de aplicaţii emergente. Capabilităţile combinate oferite de reţelele 5G şi tehnologiile edge compute vor permite serviciilor de streaming de jocuri de pe smartphone-uri să concureze cu o calitate a experienţei (QoE) egală cu cea de pe PC sau consolă, deschizând drumul pentru jocuri inovatoare, captivante, bazate pe mobilitate”, se arată în raportul citat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național