Pavel Popescu (ANCOM): Sunt încă foarte mulți oameni care nu au acces la Internet de mare viteză în România
Telex » Știri astăzi, 9:49
Acoperirea „zonelor albe” ar trebui să fie o prioritate pentru piața de telecomunicații din România, pentru că sunt încă foarte mulți oameni care nu au acces la Internet de mare viteză, a declarat, într-o conferință de specialitate, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, citat de Agerpres. „Cred că s-au făcut niște pași importanți în ultimii ani. În 2023, mai exact și astăzi, piața nu arată deloc rău în România. Desigur, dacă vă uitați la ceea ce înseamnă conectivitatea în România în rankingul european, aș putea spune că suntem într-un punct mult mai bun decât am fost cu 12-13 ani în urmă. Suntem mult mai bine ca multe alte țări europene. Dacă vă uitați la conexiunile de fibră fixă, astăzi, la peste 93% din adresele poștale din România, comparativ cu alte țări, România stă foarte, foarte bine. Desigur, putem face mult mai mult pe zona de detaliu, de exemplu de a aduce fibra până în casele oamenilor. Știți cu toții marile proiecte naționale de infrastructură care au dus fibra până la o anumită adresă sau până în centrul unui sat, al unei comune și n-au reușit să o extindă. Cred că suntem în punctul în care ar trebui să punem toate aceste piese de puzzle, desigur și conectivitatea mobilă prin 5G, și fibra fixă, cât să ne uităm și la viitor, ceea ce înseamnă alte tipuri de rețele, să putem să acoperim «zonele albe» ale acestei țări. Cred că ar trebui să fie o prioritate pentru piața de telecomunicații. Sunt încă foarte, foarte mulți oameni care nu au acces la internet de mare viteză în România”, a afirmat Popescu.
Potrivit oficialului ANCOM, deși există această temere a unei evoluții fulminante cu privire la ceea ce înseamnă tehnologiile noi, „trebuie să realizăm că modul de comunicare clasică își va menține rolul extraordinar de important”.
„Uitându-ne la tehnologiile noi, pot să mă laud cu faptul că ANCOM, astăzi, este una dintre instituțiile care nu doar se uită așa peste gard la ce se întâmplă, ci suntem «hands-on». Avem chiar parteneriate cu companii de prestigiu internațional, desigur respectând cu sfințenie imparțialitatea pe zona de noi tipuri de rețele (...) Este imposibil să faci un salt major de la ceea ce înseamnă comunicații clasice spre comunicații satelitare. Aș putea spune că niciuna dintre el nu se exclud, ci se completează”, a spus Pavel Popescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale