Pe ansamblu și în detaliu
Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024 » La început a fost cuvântul...
Dat fiind impactul puternic pe care îl are în rândurile cititorilor, ale radio și telespectatorilor, mass-media ar putea conferi mesajelor transmise un plus de calitate dacă în toate demersurile publicistice s-ar respecta regulile elementare ale exprimării corecte. De exemplu, într-o emisiune de televiziune, s-a afirmat că „mai multe orașe din țară, precum și Capitala, promovează principiile smart city prin aplicarea de soluții inspirate, creative” (în afară de faptul că „smart city” este definit mai ales prin „aplicarea de soluții inspirate, creative”, componente organice ale „inteligenței”) se impune a remarca nesocotirea raportului dintre parte și întreg. Oare, „Capitala” nu este un „oraș al țării”?
Același raport a fost nesocotit și de autorul unui reportaj radiofonic. Astfel, a spus, între altele: „Până și un mic orășel din categoria localităților cu populație redusă se poate înscrie în sfera urbanismului modern, edilitar, respectiv în parametrii smart city”. Dacă spui „orășele” nu mai este nevoie de precizat că sunt „mici”; apoi, care ar fi deosebirea dintre „modern” în materie de urbanism și „smart city”? Mai ales atrage atenția faptul că „urbanismul” include organic „domeniul edilitar”.
Mai reținem o frază dintr-un editorial apărut în presa tipărită: „Metodele la care decidenții au făcut apel au fost nu numai eficiente, ci s-au dovedit, deopotrivă, utile și oportune”. Întrucât, cum bine se știe, „eficiența” reprezintă un raport dintre „efort” și „efect”, avem toată îndreptățirea să includem „utilul” în categoria „efectelor”. De asemenea, culmea ar fi să avem de-a face cu „eficiență” în cazul unor acțiuni „inutile”. La fel „utilul” include și „oportunul”, altfel și-ar pierde sensul, rostul. În consecință, putem să considerăm că totdeauna este „oportun” să conferim comunicării publice un grad cât mai înalt de „utilitate”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial