Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Numărul 5, 12-18 feb. 2025 » Eveniment
Încă de la începutul lunii februarie a.c. s-a conturat o perspectivă deosebit de atractivă, cel puțin pe termen scurt, a manifestărilor cultural-artistice de toate genurile, destinate unui public larg din zeci și zeci de localități ale țării. Parcurgerea unor programe permite ca măcar parțial să se desprindă câteva caracteristici ale perioadei actuale sub raportul cultural-artistic.
Aproape fiecare punct din aceste programe nu este consacrat unei singure arte. Tendința dominantă vizează o îmbinare a mai multor arte prin valorificarea gradului lor de complementaritate. Așa, de exemplu, în sălile de expoziție ale Bibliotecii Metropolitane București, alături de cărți, reviste și ziare relevante pentru anumite perioade și teme se află lucrări de artă plastică dedicate exclusiv... muzicii. Apreciată – în țară și în străinătate – artista plastică Marilena Murariu și-a intitulat expoziția „Pagini sonore” pentru a defini într-o formulă sintetică operele sale prin care interpretează universul muzical într-un limbaj vizual inovator și percutant.
Experimente tot atât de reușite sunt atestate de expozițiile colective de arte plastice deschise, în această perioadă, la Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Craiova în care pictura și sculptura au drept fond sonor lucrări celebre ale unor compozitori români și din numeroase alte zone ale lumii, iar în completare se proiectează filme adecvate tematicilor principiale ale operelor plastice.
La rândul lor, numeroase spectacole teatrale conțin elemente ale altor arte, precum și recente achiziții din sfera noilor tehnologii. Exemple concludente ne oferă premierele programate pentru luna februarie a.c. Fie că vom consemna, la Brașov, premiera unei spumoase comedii „Nebun după tine”, fie că vom remarca succesul de public al piesei „All Inclusiv”, prezentată, în premieră, la Buzău ori spectacolul teatral intitulat „Dragi părinți”, pus în scenă la Pitești, ceea ce atrage atenția este tocmai inspirația regizorilor și actorilor deschisă spre inovare, mai ales prin contribuția muzicii și a artelor vizuale la reușita montării. Se poate, deci, afirma că avem de-a face cu o tendință certă în aproape toate genurile artistice de a identifica elementele comune în vederea transmiterii unor mesaje cu o mai mare forță de sugestie în numele unor valori umaniste mult apreciate de spectatori de toate vârstele și de toate profesiile.
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei