Pe plan mondial, industria nucleară are nevoie de mai mulți bani de la stat, susțin oficialii AIEA
Numărul 40, 11-17 oct. 2023 » Lumea în care trăim
Sectorul energiei nucleare are nevoie de mai mult sprijin financiar de la guverne pentru a crește producția de electricitate, în condițiile în care sectorul privat a subestimat valoarea pe termen lung a energiei atomice fără emisii poluante, susțin mai mulți oficiali internaționali, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a organizat luni la Viena o conferință la care directorii din industria energiei nucleare și organismele de reglementare vor analiza de ce este nevoie pentru ca energia nucleară să joace un rol mai important în răspunsul la schimbările climatice.
AIEA estimează că producția de energie nucleară trebuie să se dubleze în următoarele trei decenii pentru ca lumea să oprească încălzirea globală. Atenția sectorului s-a reorientat spre Asia, unde companii de stat din China intenționează să construiască opt noi reactoare pe an până în 2035, devenind cel mai mare producător mondial de energie nucleară. Între timp, finanțarea pentru centrale nucleare în SUA și Europa s-a redus pe măsură ce noile proiecte au depășit bugetele și termenele limită.
"Principala provocare este finanțarea. Guvernele trebuie să aibă un rol principal" pentru că rolul de coordonare a noilor capacități mondiale "nu poate fi asigurat de actualele instrumente de pe piață", a declarat directorul Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, la conferința organizată la Viena.
Băncile de dezvoltare și instituțiile financiare nu iau încă în calcul durata mare de funcționare a reactoarelor nucleare, care pot produce electricitate timp de mai mult de o jumătate de secol, a subliniat directorul general al AIEA, Mariano Grossi. Potrivit acestuia nu există un mod concurențial egal când vine vorba de finanțarea proiectelor. "Trebuie să ne gândim pe termen lung. Guvernele și investitorii au nevoie de date complete bazate pe știință. Însă lucrează cu o lipsă de date", susține Mariano Grossi.
Potrivit AIEA, contribuția energiei nucleare la producția globală de electricitate a scăzut până la aproximativ 9% în ultimele două decenii. Agenția cu sediul la Viena prognozează că, la nivel mondial, capacitățile de producție a energiei nucleare trebuie să crească până la undeva între 458 și 890 de Gigawați în 2050, de la 371 Gigawați în 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice