Perioada de depunere a proiectelor pentru investiții în eficientizarea consumului de energie, prelungită cu mai mult de o lună
Telex » Știri 15 februarie 2023
Ministerul Energiei a anunțat prelungirea perioadei de depunere a propunerilor de proiecte pentru ca operatorii economici să obțină finanțare în vederea demarării de investiții în modernizarea, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie, informează Agerpres. Potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort, noul termen este data de 31 martie 2023, ora 17:00, față de 15 februarie 2023, ora 17:00.
Depunerea dosarelor vizează "Sprijinirea investițiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial".
Conform Ghidului de finanțare, prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul schemei de ajutor aferente se urmărește finalizarea a cel puțin 50 de proiecte de eficiență energetică în industrie, prin care să se realizeze economii considerabile de energie și reducerea emisiilor directe și indirecte de gaze cu efect de seră cu cel puțin 30%, în comparație cu emisiile "ex ante", la nivelul conturului energetic al fiecărui proiect, evaluat prin audit energetic.
Activitatea ulterioară a operatorului economic va fi monitorizată prin intermediul unei platforme informatice pentru centralizarea și analiza consumului național de energie, precum și creșterea procentuală a implementării sistemelor de management energetic EMS la nivelul operatorilor economici, inclusiv la nivelul întreprinderilor mari consumatoare de energie.
Solicitanții eligibili pentru finanțare în acest program sunt: microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari și entități cu personalitate juridică înregistrate în România care activează în conformitate cu legislația națională în domeniu, pe teritoriul României, respectând condiția înregistrării la ONRC.
Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei al sumei de 80,6 milioane de euro, compus din bugetul aprobat pentru măsura de investiții 5 în valoare de 62 milioane de euro și suma suplimentară aferentă supra-contractării, de 30%, conform OUG nr. 124/2021, fonduri europene nerambursabile asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - Componenta C.6 Energie8.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național