Peste 10.000 de locuințe din țara noastră, certificate Green Homes
Telex » Știri 24 iulie 2020
Peste 10.000 de locuinţe din România, în valoare de 1,5 miliarde de euro, au fost certificate sau pre-certificate Green Homes de specialiştii Romania Green Building Council (RoGBC), potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, citat de Agerpres. „Romania Green Building Council lansează versiunea a treia a sistemului de certificare Green Homes – cel mai robust sistem internaţional de certificare, conceput special pentru îmbunătăţirea sectorului rezidenţial. Până în prezent, în România au fost pre-certificate/certificate Green Homes peste 10.000 de locuinţe, în valoare de peste 1,5 miliarde de euro. Elaborarea noii variante a sistemului de certificare a implicat consultarea unor numeroşi specialişti cu expertiză în eficienţă energetică, biodiversitate, acustică, managementul deşeurilor, gestionarea poluării cu radon, design bioclimatic şi arhitectură, commissioning, dirigenţie de şantier etc. Noua versiune are la bază criteriile existente care presupun o eficienţă energetică superioară şi promovează accesul la transport alternativ, optimizarea consumului de apă, regenerarea urbană, soluţiile de design interior care includ vegetaţie şi materiale naturale, încurajarea producţiei proprii de hrană – permacultură urbană”, subliniază RoGBC.
Conform organizaţiei, în prezent, milioane de oameni din întreaga lume petrec peste 90% din timp în spaţii închise din cauza pandemiei COVID-19, context în care cerinţele stabilite prin programul de certificare Green Homes sunt axate atât pe reducerea impactului asupra mediului în timpul construcţiei şi funcţionării locuinţelor, cât şi asupra sănătăţii, bunăstării şi siguranţei familiilor care le ocupă. Sistemul de certificare vizează toate etapele, de la concept până la execuţie, la perioada ulterioară predării locuinţei către utilizatorul final.
„Pe lângă criteriile existente, cum ar fi testarea obligatorie a unităţilor locative înainte de ocupare, pentru a asigura calitatea şi siguranţa aerului în interior, noua versiune adaugă criterii pentru monitorizarea, controlul şi reducerea expunerii la radon în toate zonele ocupate ale locuinţei. Materialele durabile şi alte cerinţe de proiectare reduc sau elimină multe substanţe chimice dăunătoare găsite în unele materiale de construcţie, cum ar fi formaldehida şi compuşii organici volatili (COV) toxici, precum şi expunerea la poluarea cu particule fine în locuinţe. Programul Green Homes abordează, de asemenea, provocările sociale, economice şi de mediu cu care se confruntă România, precum defrişarea ilegală, utilizarea excesivă a resurselor naturale finite, utilizarea materialelor toxice şi practicile deficitare de gestionare a deşeurilor în sectorul construcţiilor”, notează specialiştii în certificare ecologică.
În cadrul certificării, dezvoltatorii au obligaţia de a stabili pe locul construcţiei un sistem de colectare a deşeurilor pe cinci tipuri de deşeuri, în conformitate cu cerinţele „zero waste” (zero deşeuri – n.r.), precum şi furnizarea unui sistem de colectare separată a biodeşeurilor şi posibilitatea de a le trata la faţa locului sau de a contracta un operator de salubritate pentru compostare sau digestie anaerobă.
Programul Green Homes este recunoscut internaţional şi susţinut de Direcţia Generală Energie a Comisiei Europene (DG Energy).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice