Peste 250.000 de români s-au mutat de la oraș în rural, în cei doi ani de pandemie COVID-19
Numărul 15-16, 20 apr. - 3 mai 2022 » Roza vânturilor
Mai mult de 100.000 de români părăsesc, în fiecare an, orașele pentru a se muta în mediul rural, în condițiile în care doar în cei doi ani de pandemie COVID-19, peste 250.000 de locuitori au ales să se mute din urban la țară, relevă o analiză realizată de Frames și Arabesque & Mathaus, citată de Agerpres. Datele Institutului Național de Statistică (INS) indică faptul că, în 2020, în anul de vârf al crizei sanitare, 116.491 de persoane au renunțat la viața din oraș pentru cea din mediul rural. În sens invers, adică din localitățile mici către orașe, s-au mutat numai 77.825 de persoane.
Pe acest fond, specialiștii susțin că, în ultimii doi ani, tendința migrației către mediul rural s-a accentuat, dovadă că, în 2022, din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale 69% sunt pentru zona rurală. În mediul rural ar urma să se construiască 404.681 mp de construcții rezidențiale, față de 275.091, în ianuarie 2022, și 377.606 mp în februarie 2021.
În luna februarie a acestui an s-au eliberat 3.542 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale (+38,9%), cu o suprafață utilă totală de 803.035 mp (+33,3%).
Conform analizei, în ultima perioadă, pe lista argumentelor migrației de la oraș la țară, dincolo de dorința de avea mai mult spațiu și de a respira un aer mai curat, s-a adăugat explozia costurilor cu utilitățile, cu gazele și energia electrică.
Dincolo de datele statistice, acest fenomen se vede și în vânzările magazinelor de bricolaj, care comercializează materiale pentru construit, renovat sau amenajat. Astfel, de la garduri și pavaj, gresie de exterior, instalații pentru amenajare fose septice în zonele în care încă nu sunt condiții și instalații pentru udat grădini, vânzările au înregistrat o creștere semnificativă, iar izolarea termică se află în prim-plan.
Potrivit sursei citate, vânzările de soluții de izolare termică vor continua să se afle în topul vânzărilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane