Peste 50% din totalul spațiilor industriale și logistice din România sunt în București-Ilfov
Numărul 10, 15-21 mar. 2023 » Analize și sinteze
Stocul spațiilor industriale și logistice din România a ajuns, la finalul anului trecut, la 6,45 milioane de metri pătrați, mai mult de 90% dintre aceste spații fiind situate în București și în regiunile Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest și Centru, relevă raportul "Romania Industrial & Logistics Market", citat de Agerpres. Astfel, datele centralizate de Cushman & Wakefield Echinox arată că regiunea București-Ilfov are, în prezent, un stoc de peste 3,24 milioane de metri pătrați de spații depozitare, cu o pondere de peste 50% în stocul total. Pe locurile următoare se clasează regiunea de Vest (963.200 mp), Sud-Muntenia (640.400 mp), Nord-Vest (597.300 mp) și Centru (566.000 mp).
Potrivit sursei citate, cel mai puțin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spațiilor industriale și logistice construite sunt Nord-Est și Sud-Est (aproximativ 119.000 mp, fiecare) și Sud-Vest Oltenia (200.800 mp).
"Potențialul acestor zone este ridicat, având în vedere că spațiile din proiectele dezvoltate au fost absorbite aproape integral, astfel că ratele de ocupare sunt de peste 95%. De altfel, la nivelul întregii țări, stocul este ocupat în proporție de aproximativ 95%, ceea ce arată, pe de o parte, cererea susținută, cerere care în ultimii 3 ani s-a ridicat la peste 3 milioane de metri pătrați, iar, pe de altă parte, reflectă abordarea dezvoltatorilor de a construi mai puțin speculativ, și mai mult pe bază de contracte de preînchiriere", notează realizatorii raportului de specialitate.
La nivelul anului 2022, au fost livrate spații noi cu o suprafață de 834.000 de metri pătrați, în timp ce pentru 2023 dezvoltatorii au anunțat proiecte noi cu o suprafață totală închiriabilă de peste 450.000 mp, în toată România.
"În aceste circumstanțe, ținând cont de ritmul dezvoltărilor din ultimii ani și de evoluția pozitivă a cererii, este de așteptat ca stocul spațiilor logistice și industriale din România să depășească pragul de 7 milioane de metri pătrați până la finalul acestui an. Chiar dacă majorarea costurilor de dezvoltare și creșterea prețurilor energiei și ale terenurilor au continuat să pună presiune asupra chiriilor solicitate de noile proiecte, nivelul de referință s-a menținut la 4,25 - 4,50 euro/mp/lună, prețul fiind stabilit în funcție de diverse criterii precum momentul ocupării, suprafață sau specificațiile tehnice. În următoarele luni, ne așteptăm să vedem creșteri marginale ale chiriei, ca urmare a abordărilor conservatoare ale dezvoltatorilor care construiesc proiecte mai puțin speculative și, de asemenea, datorită unei cereri consistente de spații noi. Piața ocupanților rămâne competitivă, și vedem totodată un interes din ce în ce mai mare pentru noi unități de producție", susțin consultanții în imobiliare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile