Peste 70 de angajați din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detașați la casele teritoriale de pensii
Telex » Știri 2 martie 2021
Peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detaşaţi în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la şase luni, pentru a lucra la evaluarea dosarelor de pensii din toată ţara, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres. „Peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detaşaţi în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la şase luni, pentru a susţine efortul de evaluare a dosarelor de pensii din toată ţara. Protocolul încheiat între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Inspecţia Muncii şi Casa Naţională de Pensii Publice stabileşte colaborarea dintre cele două instituţii din subordinea ministerului, pentru următoarele 18 luni, pentru a susţine cu personal suplimentar procedura de evaluare a dosarelor din sistemul public de pensii. De asemenea, casele de pensii din ţară vor identifica, în perioada următoare, soluţii pentru a completa necesarul de echipamente şi alte dotări, astfel încât tot personalul mobilizat prin detaşare, pentru evaluarea dosarelor, să poată intra rapid în activitate”, a scris ministrul.
Reamintim că, săptămâna trecută, conducerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi echipa Casei Naţionale de Pensii Publice au verificat funcţionarea softului care urmează să fie folosit în procesul de evaluare şi recalculare a pensiilor. „Este un moment mult-aşteptat şi despre care doar s-a vorbit în ultima perioadă şi nu s-a făcut nimic. Practic, împreună cu echipa Casei Naţionale de Pensii Publice şi cu echipele din teritoriu, am verificat funcţionalitatea softului prin care începem procesul de evaluare a celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii din România. Grid-ul sau matricea de corectare este una foarte complexă, pentru că, dacă tot am început acest proces de evaluare, dorim ca datele incluse în format electronic din dosarele de pensie să fie complete, astfel încât, după ce vom stabili formula finală de recalculare a tuturor pensiilor din România, doar să putem accesa aceste date în format electronic şi să operăm modificările”, a afirmat Raluca Turcan la 25 februarie.
La jumătatea lunii trecute, ministrul Muncii preciza că, într-un an şi jumătate, aproximativ 5 milioane de dosare de pensii ar putea fi puse în format electronic, iar ulterior vor intra la recalculare.
În prezent, sunt aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric, dosare care vor fi luate pe rând pentru a introduce datele în format electronic. Alte 3,6 milioane de dosare sunt într-un format „semi-învechit”, iar 1,3 milioane într-un format care poate fi preluat mai repede.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale