Peste 8 milioane de specialiști IT&C în UE, în 2016
Numărul 28-29, 25 iulie - 7 august 2017 » Conectarea la era digitală
La nivelul Uniunii Europene lucrau, în 2016, 8,2 milioane de specialiști în IT&C, respectiv 3,7% din totalul populației active, conform unui comunicat al biroului european de statistică, Eurostat. România se află sub media europeană la acest capitol, însă a realizat progrese importante în ultimii cinci ani.
Țările cu cei mai mulți specialiști, raportat la numărul de persoane active în câmpul muncii, sunt Finlanda (6,6%), Suedia (6,3%) și Estonia (5,3%). La polul opus se află Grecia (1,4%), urmată de România (2%), Cipru și Letonia (ambele cu 2,2%).
Pe de altă parte – se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România –, țara noastră a redus, în ultimii cinci ani, din decalajele față de vecinele sale de clasament. Spre exemplu, în 2011, doar 1,5% din forța de muncă autohtonă era concentrată în acest sector de activitate. De asemenea, în prezent, țara noastră este unul dintre statele cu cel mai echilibrat raport între numărul femeilor și cel al bărbaților (aceștia din urmă reprezentând sub 74%) angajați în acest domeniu. La nivel european, 83,3% dintre posturi sunt ocupate de bărbați, iar persoanele cu studii superioare reprezintă 61,8%.
Cu toate că numărul acestor specialiști a crescut de la un an la altul în UE, în 2016, nu mai puțin de 41% dintre companii întâmpinau dificultăți în acoperirea posturilor vacante. Aproape jumătate dintre specialiștii din UE se află în trei țări: Marea Britanie (1,6 milioane), Germania (1,5 milioane) și Franța (un milion).
(Copyright foto: undrey / 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc