Peste 80% din creditele noi contractate în perioada 2016-2020 au fost în lei
Telex » Știri 30 iulie 2021
Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 388 de miliarde de lei, în perioada 2016-2020, iar peste 80% din credite au fost contractate în lei, potrivit unei analize realizate în cadrul campaniei #dreptullabanking, precizează Agerpres. „Repartiția pe monede arată un interes mare pentru creditele noi acordate în moneda națională, peste 80% din împrumuturile din perioada 2016-2020 fiind contractate în lei, în timp ce 17,1% au fost acordate în euro și 2,5% în dolari. Populația a accesat credite aproape numai în lei, 98% din total fiind în moneda națională, ceea ce a condus la eliminarea riscului valutar. Companiile au luat credite în lei în proporție de 66,13% din total, restul fiind împrumuturi în valută”, precizează sursa citată.
Creditele noi acordate în euro au fost accesate preponderent de companii (95,24%), în timp ce împrumuturile noi în dolari au fost contractate aproape în totalitate de companii (98,7%).
În perioada 2016-2020, băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 388 de miliarde de lei,, cu 37,5% mai mult comparativ cu soldul creditului neguvernamental de la sfârșitul anului trecut, care s-a cifrat la 282 miliarde lei. Astfel, în cei cinci ani, portofoliul de credite noi a depășit soldul creditului neguvernamental cu peste o treime.
Potrivit sursei citate, în perioada ultimilor cinci ani, cererea de credite de la companii a impulsionat activitatea de creditare la nivelul sistemului bancar românesc. Populația a accesat 44,45% din volumul creditelor noi în cei cinci ani, în timp ce companiile au contractat împrumuturi în proporție de 55,55%.
„Trendul de creștere mai alertă a creditării corporate este estimat să se mențină. Reînnoirea parțială a portofoliului de credite se explică prin scadența scurtă a împrumuturilor contractate de companii, într-o pondere importantă. Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferență dintre totalul creditelor noi acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite”, menționează sursa citată.
Ponderea creditelor care au beneficiat de efectele moratoriilor publice și private, până la finele lunii martie 2021, a fost 12,7% din totalul împrumuturilor, potrivit informațiilor publicate în Raportul BNR asupra stabilității financiare.
În România, raportul credite/depozite pentru populație și societăți nefinanciare este de 66,38% în luna martie 2021 (64,13% doar pentru persoanele juridice române), în timp ce media UE este de 111%, ceea ce arată un potențial mare pe care îl au băncile din România de a crește activitatea de creditare.
Prin intemediul campaniei #DreptulLaBanking, în premieră, băncile din România își doresc să transmită un mesaj la unison: oamenii trebuie să își exercite dreptul la banking începând de la cumpărarea unei locuințe și bunurile de care au nevoie, până la rolul lor în dezvoltarea economică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial