Peste 871.000 de turiști nerezidenți s-au cazat în hotelurile și pensiunile din România, în S1
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » Breviar statistic
Numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structuri de cazare turistică, precum hoteluri și pensiuni, a fost de 871.600, în primul semestru al anului în curs, cheltuielile acestora fiind de 2,222 miliarde de lei, cu o medie de aproape 2.550 lei/persoană, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. În acest context, călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 52,8% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, în perioada analizată, cheltuielile acestora reprezentând 59,1% din totalul cheltuielilor.
Potrivit sursei citate, dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, din ianuarie până în iunie, 47,2% au călătorit în scop particular, iar cheltuielile au însemnat 40,9% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ: călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.
De asemenea, 41,6% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 37,9% au ales să-și organizeze singuri vacanța, 12,8% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 7,7% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România, în semestrul I din 2023, a fost avionul (75,9%), în timp ce 16,6% au utilizat autoturisme proprii, 5,2% autocare și autobuze, 1,3% ambarcațiuni fluviale, 0,3% tren și 0,7% alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).
Raportat la trimestrul II din 2022, în aceeași perioadă din acest an, numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică de tip colectiv a fost de 515.100, cu cheltuieli de 1,276 milarde de lei (în medie 2.479,2 lei/persoană).
Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 49,3% dintre turiștii nerezidenți sosiți în țara noastră, cheltuielile acestora reprezentând 56,9% din totalul cheltuielilor. În marja acestor cheltuieli, în trimestrul II 2023, ponderea principală a fost reprezentată de bani pentru cazare (50,8%), urmată de cheltuielile în restaurante și baruri (19,6%) și cele pentru cumpărături (13,5%).
Peste jumătate dintre turiștii nerezidenți sosiți în România (50,7%) au călătorit în scop particular (vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități).
Din totalul cheltuielilor în scop particular în cel de-al doilea trimestru din anul curent, ponderea principală a fost pentru cazare (47,9%), apoi pentru restaurante și baruri (18,2%) și cele pentru cumpărături (15,3%).
Datele INS relevă, totodată, în intervalul analizat, că 44,2% dintre turiști și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism 37,7% pe cont propriu,10,9% prin alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 7,2% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.
În plus, avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul al doilea (73,1%), timp în care 17,3% au călătorit cu autoturisme proprii, 6,3% cu autocare și autobuze, 2,2% cu ambarcațiuni fluviale, 0,3% cu trenul și 0,8% cu alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice