Peste jumătate din numărul total de întreprinderi active au avut ca activitate principală, în 2023, prestarea de servicii de piață
Numărul 47, 27 nov. - 3 dec. 2024 » Analize și sinteze
Peste jumătate din numărul total de întreprinderi active, respectiv 52%, au avut în 2023 ca activitate principală serviciile de piață și tot în acest sector s-a înregistrat cel mai mare număr mediu de salariați, reprezentând 39,1% din total, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică, citat de Agerpres. Numărul total de întreprinderi a crescut cu 5,8% în 2023 comparativ cu anul 2022. La sfârșitul anului 2023, sectorul industrie însuma 63.112 întreprinderi, respectiv 9,3% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcții, comerț și servicii de piață). Cea mai mare pondere a fost deținută de întreprinderile active din cadrul sectorului servicii de piață, respectiv 52,0%.
În anul 2023, numărul mediu de salariați a crescut cu 2,9% față de 2022. Întreprinderile din sectorul servicii de piață au deținut cea mai mare pondere în ceea ce privește numărul mediu de salariați (39,1%), urmate de cele din industrie (29,0%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 20 salariați, în timp ce în comerț a fost de circa 5 salariați.
În ceea ce privește cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deținută de întreprinderile cu activitate principală de comerț (40,4%), întreprinderile din construcții deținând doar 8,5% din totalul cifrei de afaceri.
Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obținută, în 2023, în proporție de 37,4% în servicii de piață, 29,6% în industrie, 21,5% în comerț și 11,5% în construcții.
Structura investițiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 36,5%, servicii de piață 31,0%, construcții 18,8%, iar comerț 13,7%.
Rezultatul brut al exercițiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piață și comerțul înregistrând 57,8% din valoarea rezultatului brut.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național