Peste jumătate dintre angajații în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii sunt femei
Numărul 9, 9-15 mar. 2021 » Lumea în care trăim
Aproximativ 77,9 milioane de persoane din Uniunea Europeană lucrau în 2019 în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii, dintre care 31,8 milioane erau bărbați și 46,1 milioane femei, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres. Acestea includ servicii de înaltă tehnologie bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii (programare, telecomunicații, cercetare și dezvoltare), servicii de piață bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii (transporturi, consultanță de management, contabilitate, consultanță fiscală și juridică, activități de investigații și securitate) și servicii financiare de înaltă tehnologie bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii (activități de servicii financiare, asigurări, reasigurări și fonduri de pensii, exceptând asigurările sociale obligatorii, activități creative, artă și petrecerea timpului liber, de editare, veterinare, administrare publică și apărare, educație, sănătate și asistență socială, biblioteci, arhive, muzee și alte activități culturale, activități sportive).
În România, dintre cele 1,949 milioane de persoane care lucrau în 2019 în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii, 856.800 erau bărbați și 1,093 milioane erau femei.
Deși femeile reprezintă mai puțin de jumătate din totalul persoanelor angajate în blocul comunitar (46%), ele sunt majoritare în serviciile bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii (59%).
La nivelul UE, procentajul femeilor angajate în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii varia în 2019 de la 50%, în Malta și Luxemburg, la 67%, în Lituania și Letonia.
La nivel regional, cele mai ridicate ponderi ale femeilor angajate în servicii bazate pe utilizarea intensivă a cunoașterii se înregistrau în regiunea centru-vest din Lituania (69%), Opolskie în Polonia, Normandia Inferioară în Franța, sudul Finlandei și Swietokrzyskie în Polonia (toate cu 68%). La polul opus, cele mai scăzute procentaje la acest capitol s-au consemnat în Egeea de Nord în Grecia (40%), orașul autonom spaniol Ceuta (41%) și alte două regiuni din Grecia: Egeea de Sud și Macedonia de Est (ambele cu 42%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial