Peste patru milioane de roboți industriali lucrează în uzinele din întreaga lume
Numărul 39, 2-8 oct. 2024 » Conectarea la era digitală
Pentru al treilea an la rând, numărul roboților instalați în uzinele din întreaga lume a depășit o jumătate de milion de unități, astfel că la finele lui 2023 numărul total de roboți industriali a ajuns la 4,3 milioane, potrivit Federației Internaționale de Robotică, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Raportul World Robotics susține că aproximativ 70% din noii roboți au fost instalați în Asia, 17% în Europa și 10% în cele două Americi, în special în SUA.
După o revenire rapidă a automatizării după pandemie, anul trecut a fost înregistrată o încetinire în unele dintre țările care au fost în fruntea revenirii, potrivit raportului World Robotics. De exemplu, în China, instalările de roboți au scăzut cu 5% în 2023 comparativ cu 2022, chiar dacă țara asiatică a fost responsabilă pentru mai mult de jumătate din roboții industriali instalați la nivel mondial.
În SUA, eforturile de a readuce mai aproape producția au dus la relansarea instalărilor de roboți industriali în ultimii ani, chiar dacă numărul din 2023 a fost ușor mai mic decât cel din 2022, o situație similară fiind înregistrată în Japonia și Coreea de Sud.
Germania a fost singura dintre primele cinci țări fruntașe la automatizare unde instalările de roboți industriali au accelerat anul trecut comparativ cu 2022. În schimb, Italia și Franța, cea de-a doua și a treia mare piață europeană, au înregistrat ambele scăderi.
„Războiul din Ucraina, înăsprirea politicii monetare și relativa slăbiciune a industriei auto europene, comparativ cu cea din China, au afectat investițiile în roboți”, susține raportul World Robotics.
Pe de altă parte, chiar și țările cu rezervoare ample de mână de lucru recurg la roboți. Instalările de roboți industriali în India au crescut cu 59% în ritm anual, până la un număr record de 8.510 unități anul trecut, grație cererii venite din partea industriei auto.
Stocul de roboți al Indiei „aproape s-a dublat după 2018”, spune Marina Bill, președintele Federației Internaționale de Robotică. „India este una dintre economiile cu cel mai puternic ritm de creștere dintre piețele emergente asiatice”, a adăugat Marina Bill.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național