Petre Daea: Fermierii vor primi un nou ajutor de la CE pentru acoperirea pierderilor provocate de importurile de cereale din Ucraina
Telex » Știri 30 martie 2023
România va primi încă un ajutor din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina printr-un nou mecanism de sprijin, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. „Joi, 30 martie, prin votul dat în Comitet, România va beneficia de prima tranșă din rezerva de criză. Am ținut legătura mereu cu Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles și am cunoștință că se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate țării noastre, așa cum a solicitat președintele României", a afirmat Petre Daea.
Ministrul a subliniat că este în dialog instituțional cu Comisia Europeană pentru stabilirea instrumentelor de sprijin pentru despăgubirea pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei, precizând că primii bani vor fi distribuiți fermierilor imediat după aprobarea ajutorului de stat de către CE.
"În respect pentru fermierii români facem tot ce trebuie pentru a ajunge la timp sumele ce li se cuvin. Lucrăm împreună cu partenerii de dialog la stabilirea metodologiei de aplicare. Ministerul Agriculturii a început în data de 10 februarie dialogul instituțional cu Comisia pentru stabilirea ajutorului de stat destinat despăgubirii pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei. După agrementarea mecanismului cu Comisia vom pune în mișcare actul normativ pe care îl avem deja realizat în minister. Suntem pregătiți și estimez că plățile se vor face în următoarele luni", a adăugat ministrul.
Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, deblocând o sumă de 56,3 milioane de euro pentru compensarea "pierderilor economice datorate creșterii importurilor de cereale și oleaginoase" venite din Ucraina "și limitarea impactului dezechilibrelor pieței".
Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei țări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.
Fondurile extrem de mici alocate României au adus nemulțumiri în rândul fermierilor români care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara la 21 martie, după reuniunea Consiliului de la Bruxelles, că suma de 10 milioane de euro alocată României pentru spijinirea fermierilor afectați de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie, precizând că a cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul.
"Am susținut la Consiliu, în discuția cu comisarul european pe Agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor șase țări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia și Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul și s-a convenit că se va analiza împreună cu experții români stabiliți încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană", a precizat, pentru Agerpres, Petre Daea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial