Petre Daea: Fermierii vor putea accesa din 20 iulie credite cu dobândă de 2%, prin Programul „De trei ori subvenții”
Telex » Știri 15 iulie 2022
Fermierii vor putea accesa din 20 iulie credite prin Programul „De trei ori subvenții”, cu o dobândă de doar 2%, a anunțat, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, citat de Agerpres. „Am luat legătura cu specialiștii din minister, ne-am așezat la masa de lucru, folosindu-ne timpul pe care-l avem la dispoziție, să elaborăm un produs care va fi operațional de săptămâna viitoare. Practic, fermierii se pot duce de pe data de 20 iulie, la CEC și la Fondul de Garantare a Creditului Rural. Am purces la realizarea unui program pe care îl numim de «De trei ori subvenții». Ce înseamnă acest lucru? Știm cu toții că primim de la Uniunea Europeană subvenția pe unitatea de suprafață. Această subvenție este sigură și distribuită la timp, ajunge la fermieri la timp, este folosită de fermieri... Într-un cuvânt, este un sprijin garantat, uniform repartizat, înțelegând uniformitatea legată de procedurile Uniunii Europene care sunt prevăzute și mecanismele puse în mișcare. Acest sprijin care vine în fiecare an ne-a dat posibilitatea să avem garanția că acest program are șanse și este o ancoră de sprijin pentru fermieri binevenită. În ce constă? Fermierul primește de la APIA adeverință conform căreia prin analiza de la APIA, rapid, imediat, în sistemul pe care l-au pus la punct, poate să vadă ce sumă are fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafețele pe care le cultivă. Evidența este foarte clară, suma este cunoscută”, a menționat Petre Daea.
Acesta a adăugat că adeverința înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenții de la Uniunea Europeană și „va putea fi proba ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă”.
„Ce se întâmplă? Fermierul se duce la APIA, ia această adeverință, se duce la bancă, unde încheie contractul susținut de o garanție. Garanția de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural înseamnă 80%. Dau un exemplu, are posibilitatea să ia trei miliarde, 80% din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20% sunt actele care se fac cu băncile și cu siguranța că acest credit poate fi returnat. De ce? Pentru că ai subvenția. Practic, este un multiplu de trei ani a subvenției anuale. Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenția de la Uniunea Europeană, nici pentru bancă (...)”, a susținut Petre Daea.
El a menționat că toate aceste măsuri au fost discutate cu fermierii, iar acest timp de creditare reprezintă „cea mai ușoară cale, cea mai directă și cea mai bună”.
„Am definitivat programul, am pus în mișcare tot mecanismul, am socotit când ar putea ajunge fermierul la acești bani și mergând pe drumul critic, data de 20 iulie este data de început pentru primele credite, în condițiile în care fermierii doresc. Toate aceste măsuri au fost discutate cu fermierii, spunându-le ce avem de gând și în același timp încurajându-i că vom fi alături de ei, că îi vom susține cu formele de sprijin pe care le avem la îndemână. Este cea mai ușoară cale, cea mai directă, cea mai bună. Nu angajează sume bugetare, nu sunt constrângeri pentru aprobarea acestui mecanism la Uniunea Europeană. Deci este în mâna noastră, l-am pus în mișcare, să se folosească fermierii și sunt convins că se va întâmpla acest lucru”, a mai ministrul.
Potrivit acestuia, dobânda practicată pentru creditul acordat prin noul program este de 2%, „una stabilă și se sprijină pe ROBOR”. „Este o dobândă fixă, de 2%, și va funcționa pe toată perioada de contractare a creditului”, a mai spus oficialul MADR. „Cu alte cuvinte, pentru trei ani (...) este un credit sigur și de o parte și de alta, pentru că vin pe bani europeni, și nu pe banii fermierilor. Vin pe bani europeni, pe un culoar sigur, la date sigure, în sume sigure. Ei doar pot să se ducă, să ia și să se angajeze la executarea lucrărilor în vederea desfășurării anului agricol în condiții bune”, a subliniat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile