Petre Daea: Indicele de calitate al grâului este superior; acesta poate asigura confort industriei de morărit și panificație
Telex » Știri 10 august 2022
Indicele de calitate al grâului obținut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura confort industriei de morărit și panificație, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în ședința Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, relatează Agerpres. De asemenea, ministrul a transmis că fermierii au început recoltatul culturii de floarea-soarelui, iar potrivit prognozelor, producțiile vor face față cererii din piață.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Petre Daea a făcut referire și la furajarea animalelor, care este asigurată prin pășunat și stabulație. Astfel, pentru a veni în sprijinul fermierilor, MADR a acordat posibilitatea celor afectați de seceta pedologică să schimbe destinația culturilor în hrană pentru animale. Totodată, MADR a făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru reducerea perioadei de retenție a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată.
Pentru urgentarea lucrărilor de execuție a infrastructurii de irigații, MADR lucrează împreună cu Ministerul Muncii la un memorandum pentru suplimentarea numărului de angajați din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.
În cadrul ședinței de la MADR, ministrul Daea a reamintit măsurile implementate până în prezent, dar și pe cele propuse pentru a fi implementate în perioada imediat următoare în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice.
„Măsurile propuse de conducerea MADR ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice și care vor fi implementate în perioada imediat următoare vizează: acordarea de sprijin fermierilor în recoltarea și gestionarea producției; menținerea în funcțiune a sistemului de irigații și creșterea capacității de irigat; evaluarea tuturor resurselor de apă și irigare a culturilor; dezvoltarea sistemelor de stimulare a precipitațiilor în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor; asigurarea subvenției pentru lucrările agricole; asigurarea materiei prime pentru zootehnie; creșterea capacității de industrializare a producției primare; constituirea unui Ghid de bune practici care să indice tehnologii și soiuri adaptate la noile condiții climatice”, se menționează în comunicatul MADR.
Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanți la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanțelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor și Infrastructurii; Ministerul Muncii și Solidarității Sociale; Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane