Philip Lane: BCE are nevoie de mai multe certitudini privind evoluția inflației
Numărul 6, 14-20 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) are nevoie de mai multe asigurări că inflația revine la ținta de 2% pentru ca oficialii să fie în măsură să reducă dobânzile, a afirmat zilele trecute economistul șef al BCE, Philip Lane, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Indicând că preferă să nu fie grăbită relaxarea politicii monetare, Lane a explicat că, deși în acest moment procesul de dezinflație s-ar putea desfășura mai rapid decât s-a anticipat, perspectivele pe termen mediu sunt mai puțin clare.
"În ceea ce privește evaluarea generală a traiectoriei politicii noastre monetare, trebuie să observăm mai mult timp procesul de dezinflație înainte de a avea suficientă încredere că inflația va atinge ținta în timp util și într-o manieră sustenabilă", a declarat Lane, într-un discurs rostit la Institutul Brookings din Washington.
Pentru a lupta cu o inflație ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 și luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costului creditului în zece reprize consecutive, până la nivelul istoric de 4%.
Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie și în linie cu estimările.
Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiștii se așteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Dar zona euro a evitat la limită recesiunea spre finalul lui 2023, iar perspectivele sunt slabe.
Lane a avertizat că deciziile de politică monetară ale BCE trebuie să țină cont de factorii de risc.
"În acest proces, BCE trebuie să găsească un echilibru între menținerea dobânzilor ridicate prea mult timp și relaxarea prematură a politicii monetare", a concluzionat economistul șef al BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial