Philip Lane (BCE): Europa se va confrunta cu un trimestru dificil, dar ne vom îndeplini obligațiile
Telex » Știri 24 martie 2021
Europa se va confrunta cu un trimestru doi dificil din cauza extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a restricţiilor impuse de guverne, dar Banca Centrală Europeană (BCE) îşi va îndeplini sarcina de a menţine costurile de împrumut ultra scăzute, a afirmat economistul-şef al BCE, Philip Lane, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat luna aceasta că „va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP (programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie – pandemic emergency purchase programme – n.r.) cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită”.
Banca Centrală Europeană a accelerat la începutul lunii martie ritmul achiziţionării de obligaţiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele că recenta majorare a costurilor de finanţare va deraia redresarea economiei.
Achiziţiile brute conform PEPP au totalizat 18,2 miliarde de euro în săptămâna care s-a încheiat la 5 martie, comparativ cu 16,9 miliarde de euro în săptămâna anterioară. De asemenea, a fost răscumpărată o datorie în valoare de 6,3 miliarde de euro, a anunţat BCE. „Va fi un trimestru lung. Este o competiţie între progrese şi vaccinări, între alte progrese medicale şi dificultăţile de a ţine sub control acest virus”, a afirmat Lane într-un interviu acordat CNBC.
Deşi oficialul BCE a minimalizat recenta majorare a achiziţiilor de obligaţiuni în cadrul PEPP, el a promis că pe termen mai lung va exista „o majorare substanţială, într-o manieră unitară”.
Guvernele, care joacă un rol vital în finanţarea economiei, trebuie să analizeze cât de adecvat este răspunsul lor la pandemie, mai ales în urma pachetului masiv de stimulare a economiei adoptat de SUA, care a dus la dezbateri intense privind măsurile de sprijin, a apreciat Lane. Acesta a adăugat: „Este o problemă importantă pentru autorităţile din Europa să reflecteze asupra modului de reglare a răspunsului fiscal european, şi de a se asigura că este suficient pentru a depăşi pandemia”. Oficialii europeni sunt criticaţi pentru răspunsul fiscal la criză apreciat ca insuficient, ceea ce face ca Europa să fie în urma altor economii avansate în drumul spre redresare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice