Piața asigurărilor din România a crescut cu 28% în primele nouă luni
Telex » Știri 21 decembrie 2022
Piața asigurărilor din România a crescut în primele nouă luni cu 28%, la aproximativ 13,4 miliarde lei, față de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior, potrivit unui raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), citat de Agerpres. Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 10,8 miliarde lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie - septembrie 2021, deținând o pondere de 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise (PBS) de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF și sucursale.
Pentru segmentul asigurărilor de viață, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde lei, în creștere cu 5% comparativ cu primele 9 luni aferente anului 2021.
Totodată, despăgubirile brute plătite de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF, de sucursale și de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) au însumat 6,3 miliarde lei în primele 9 luni ale anului 2022. Pe de altă parte, despăgubirile brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, în timp ce pentru activitatea de asigurări de viață despăgubirile brute plătite au fost în valoare de 1,3 miliarde lei.
"Sumele aprobate pentru plata daunelor de către FGA au fost în valoare totală de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei)", se menționează în raport.
În primele nouă luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 12,1 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 23% față de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior.
"Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF. Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2022.", susțin autorii raportului. Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a depășit nivelul de 2 miliarde lei, fiind susținut de creșterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare).
Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă în primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2021 (384 milioane lei), deținând o pondere de 4,22% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF.
Totodată, asigurările de garanții au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 191 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2022, în scădere cu 27% față de aceeași perioadă a anului anterior (262 milioane lei).
"Calculate la nivelul întregii piețe, ratele SCR și MCR au fost supraunitare la finalul lunii septembrie 2022. Rata SCR s-a situat la un nivel de 1,59, în scădere cu 14% față de septembrie 2021, în timp ce rata MCR a înregistrat un nivel de 3,70, în scădere cu 18% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut", se precizează în raport.
Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în primele 9 luni ale anului 2022 în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 14 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,4 miliarde de lei (10,2% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 82% față de aceeași perioadă a anului 2021.
"O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Deși se observă o diminuare a gradului de concentrare pe piața RCA din România, primii doi asigurători continuă să dețină o cotă de piață semnificativă (circa 52%), în scădere față de finalul anului anterior când primii doi asigurători dețineau o cotă de piață cumulată de 61%", mai arată raportul.
Din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF în primele 9 luni ale anului 2022 (12,1 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 77 milioane lei, reprezentând aproximativ 0,6% din volumul total al primelor subscrise, în scădere comparativ cu perioada similară din anul anterior (circa 214 milioane lei).
La finalul lunii septembrie 2022, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de circa 22,1 miliarde lei, în creștere cu 7,4% față de finalul anului 2021 (aproximativ 20,6 miliarde lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 59% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 41% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață.
La finalul primelor nouă luni ale anului 2022, atât valoarea activelor, cât și cea a obligațiilor societăților de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au înregistrat creșteri comparativ cu valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.
Activele totale au crescut cu 14% la nivelul întregii piețe a asigurărilor, iar datoriile totale ale societăților de asigurare au crescut cu 18% la 30 septembrie 2022 comparativ cu valoarea înregistrată la aceeași dată a anului anterior.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial