Piața birourilor din București ar putea avea în 2019 un an record în ceea ce privește livrările
Telex » Știri 21 august 2019
Piaţa birourilor din Bucureşti ar putea avea în 2019 un an record în ceea ce priveşte livrările, cu condiţia ca toate proiectele anunţate să fie finalizate la timp, scenariu în care pe piaţa spaţiilor de birouri moderne din Capitală ar intra spaţii noi cu o suprafaţă de circa 377.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinocţiu, citate de Agerpres. În prima jumătate a anului au fost livrate spaţii cu o suprafaţă de circa 128.000 de metri pătraţi. În cea de-a doua jumătate, volumul livrat ar putea fi dublu.
Istoric, cel mai bun an pentru piaţa locală a birourilor ca nivel de livrări a fost 2009, când dezvoltatorii au oferit spaţii noi cu o suprafaţă de circa 322.000 mp, după un an 2008 de asemenea foarte bun, cu livrări de peste 300.000 de metri pătraţi. „Livrările din anul 2019 vin după doi ani cu o cerere consistentă, dar cu un nivel scăzut al livrărilor: în 2017 au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă de 138.000 mp, iar în 2018 dezvoltatorii au livrat 145.000 de metri pătraţi. (…) Ţinând cont de clădirile aflate în plin proces de livrare, putem spune că stocul de birouri din Bucureşti a atins pragul de 3 milioane de metri pătraţi, dintre care 1 milion de metri pătraţi au fost construiţi în perioada 2014 – 2019”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency Cushman & Wakefield Echinox:
În prima jumătate a anului, au fost tranzacţionate spaţii cu o suprafaţă de 196.000 de metri pătraţi. În intervalul analizat, s-a constatat şi o uşoară creştere a chiriilor de referinţă pentru spaţiile de birouri din CBD (Central Business District, zona de birouri din jurul pieţelor Victoria şi Romană – n.r.), unde clădirile premium se închiriază la un nivel cuprins între 17,5 şi 19 euro/mp/lună, în timp ce în zona Centru-Nord acestea ajung la valori de 15,5-17 euro/mp/lună.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial