Piața de capital din România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă
Telex » Știri 27 septembrie 2019
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) informează că, în urma anunţului furnizorului global de indici FTSE Russell, România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră. Decizia a fost luată după ce ţara noastră s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. „FTSE Russell are deosebita plăcere să anunţe că România va primi statutul de Piaţă Emergentă Secundară. Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Ţărilor a aprobat urmatoarea modificare a criteriului de rating: «Lichiditate» - Lichiditate de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative – îmbunătăţită de la „Restricţionat” la „Admis”. Prin urmare, România îndeplineşte cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piaţă Emergentă Secundară potrivit schemei FTSE pentru clasificarea ţărilor”, se arată în raport.
„Este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piaţa de capital românească la Piaţă Emergentă. Decizia a fost luata după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor. Este un moment istoric pentru România, a cărei bursă a fost închisă în timpul regimului comunist şi redeschisă aproape jumătate de secol mai târziu. Când a început din nou să funcţioneze, in noiembrie 1995, pe bursă erau listate 6 companii. Acum, la BVB sunt listate 84 de companii doar pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro”, precizează BVB, într-un comunicat.
Reprezentanţii BVB subliniază că promovarea la statutul de Piaţă Emergentă va permite pieţei de capital şi economiei româneşti să absoarbă noi fonduri şi transmite un semnal puternic către companiile private şi de stat că pot creşte semnificativ prin intermediul bursei.
Bursa de Valori Bucuresti are planuri să dezvolte în continuare infrastructura de piaţă şi îşi va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrală locală care va deveni functională în următoarele 16 luni şi care va contribui decisiv la creşterea lichidităţii.
Piaţa locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include şi dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie şi a ajuns la o creştere de 39% în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante pieţe de capital din Europa. „Ţelul nostru pentru urmatorii 10 ani este sa dublam nivelul de reprezentativitate al pieţei în economie – nivelul capitalizării companiilor românesti listate ca procentaj din PIB – de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale