Piața de capital din România reușește să ajungă în S1 în top 10 european, dar pe scădere
Telex » Știri 17 iulie 2020
România ocupă locul al nouălea la nivelul Uniunii Europene în funcție de evoluția principalilor indici ai piețelor de capital în primele 6 luni ale anului, informează Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit Mediafax. Creșteri de peste 5% s-au înregistrat pe segmentul de acțiuni listate la BVB în prima jumătate a anului în ceea ce privește atât lichiditatea medie zilnică, cât și valoarea totală de tranzacționare.
„Piețele de acțiuni au beneficiat de pe urma injecțiilor de lichiditate pe care băncile centrale le-au anunțat prompt și la un nivel fără precedent ca urmare a situației excepționale create de pandemia de coronavirus. Consensul internațional la nivelul guvernelor de a susține activitatea economică a constituit un alt punct de sprijin pentru piețele de acțiuni, iar rezultatele au început să se vadă inclusiv pe piața noastră. Revenirea rapidă a piețelor de capital ne arată că investitorii rămân prudent-optimiști în ceea ce privește perspectivele de revitalizare a economiei, atât la nivel global, cât și local”, spune Radu Hanga, președintele BVB.
Primul semestru al anului a fost unul dificil și volatil pentru piețele de capital, iar bursele internaționale au resimțit puternic efectele generate de pandemia de coronavirus. Închiderea voluntară și temporară a unor sectoare economice ca măsură de protecție a sănătății publice a determinat guvernele și băncile centrale să anunțe pachete de stimuli și măsuri care să contribuie la relansarea economiei, după ce în luna martie bursele internaționale au cunoscut corecții semnificative.
Într-un astfel de context, toți indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană au încheiat primul semestru al acestui an pe minus, cu doar două excepții. Danemarca și Letonia au înregistrat singurele creșteri, de 9,4%, respectiv 1,6%, potrivit datelor Reuters. La polul opus, scăderi de 30% au fost înregistrate de principalii indici din Grecia (-30,3%), Cipru (-30,07%), Austria (-29,5%) și Luxemburg (-29,49%).
Prin comparație, indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacționate 17 companii listate la BVB, a ajuns la nivelul de 8.659 puncte (-13,21%), iar România a ocupat locul al nouălea la nivelul UE în funcție de evoluția principalilor indici ai piețelor de capital în primele 6 luni ale anului.
Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni înregistrată pe Piața Reglementată la vedere a BVB a fost de 5,58 miliarde lei, echivalentul a 1,16 miliarde de euro la nivelul primelor șase luni ale anului, în creștere cu 5,07% comparativ cu aceeași perioada din 2019. Un ritm de creștere similar a fost înregistrat și la nivelul lichidității, indicator reflectat prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare, care a ajuns la 9,5 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie din acest an, în urcare cu 5,08% comparativ cu același interval al anului anterior.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național