Piața europeană a IPO-urilor a depășit, în acest an, nivelul din 2019
Numărul 50-51, 22 dec. - 11 ian. » Lumea în care trăim
Piața europeană pentru ofertele publice inițiale (IPO) a strâns mai mulți bani în acest an decât în 2019, în pofida crizei coronavirusului și a negocierilor dificile cu privire la Brexit, grație companiilor care au beneficiat de pe urma carantinei, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Bursele europene au găzduit 161 de IPO-uri cu o valoare combinată de 28,3 miliarde de dolari, depășind cele 26,7 miliarde de dolari strânse cu prilejul celor 136 de listări derulate în 2019, arată datele colectate de Bloomberg. Însă piața europeană reprezintă o mică parte din IPO-urile derulate la nivel global, în condițiile în care în regiunea Asia Pacific au fost derulate 893 de listări în valoare de 134,3 miliarde de dolari și o sumă record de 174,1 miliarde de dolari a fost strânsă cu prilejul celor 483 de listări în SUA.
În timp ce Norvegia a înregistrat cele mai multe listări, bursa de la Londra a fost responsabilă pentru mai mult de o treime din sumele strânse în întreaga Europă, cu 33 de listări în valoare de 11,3 miliarde de dolari.
Analiștii cred că în cazul bursei de la Londra, anul 2021 ar putea aduce și mai multe listări ale unor companii britanice, și nici măcar riscul unei ieșiri tumultuoase din Uniunea Europeană nu afectează interesul. „Ceea ce începem să vedem pentru 2021 este că proporția ocupată de Marea Britanie în total este mai puternică decât de obicei”, a precizat Charlie Walker, director la London Stock Exchange.
Chiar dacă Londra a atras cei mai mulți bani, bursa de la Oslo a câștigat titlul de lider când vine vorba despre numărul de listări organizate în acest an. Piața de IPO din Norvegia a înregistrat un număr record de 34 de listări în acest an, de aproape șase ori mai mult decât în 2019, și este posibil ca până la finele anului să fie derulate alte trei operațiuni.
Pe locul al treilea este Suedia, cu 29 de IPO-uri în valoare de 2,6 miliarde de dolari. „Deoarece piețele noastre sunt influențate în principal de companii de creștere și din sectorul tehnologiei, multe au beneficiat de un interes crescut în investițiile în aceste sectoare la acest moment”, având în vedere accelerarea digitalizării în perioada pandemiei, spune Adam Kostyal, responsabil cu listările europene la Nasdaq Inc.
Alte piețe marginale au urcat semnificativ în clasamentul regional. De exemplu, bursa de la Varșovia a devenit una dintre primele cinci piețe, ca urmare a celei mai mari listări efectuate până acum, ceea a firmei Allegro.eu SA în luna octombrie. Piața de IPO-uri din Polonia a explodat, fiind înregistrate listări ale unor companii care produc jocuri video și ale retailerilor online.
Însă nu toate țările au putut depăși performanțele de anul trecut, cazul Italiei fiind unul semnificativ. Dacă în 2019 a fost cea mai activă piață din Europa, cu 35 de IPO-uri în valoare de 2,9 miliarde de dolari, în anul acesta piața din Italia s-a redus la 745 milioane de dolari.
Piața de IPO-uri din Germania a reușit să strângă în acest an doar 1,3 miliarde de dolari, mai puțin de o treime față de sumele strânse în 2019, în timp ce Franța a înregistrat o diminuare și mai importantă. După listări în valoare de 3,2 miliarde de dolari în 2019, bursa de la Paris a găzduit în acest an noi flotări în valoare de mai puțin de 600 milioane de dolari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice