Piața forței de muncă din Germania ar urma să scadă semnificativ până în 2060
Numărul 18, 10-16 mai 2023 » Lumea în care trăim
Numărul de angajați în Germania ar urma să scadă semnificativ în următoarele decenii, conform unui studiu, transmite DPA, preluată de Agerpres. Institutul pentru piața muncii (IAB) estimează că potențiala forță de muncă a Germaniei va scădea cu 11,7% până în 2060. Sunt luați în calcul factori cum ar fi schimbările demografice, imigrația și emigrația.
Conform previziunilor, doar 72,6 milioane de oameni vor trăi în Germania în 2060, cu aproximativ 10 milioane mai puțini decât în prezent.
Unul dintre factorii importanți este că imigrația din alte state membre UE ar urma să scadă semnificativ deoarece condițiile de viață din acele țări se îmbunătățesc.
În 2022, numărul de angajați în Germania a înregistrat un avans de 1,3% față de 2021, ajungând la nivelul record de 45,6 milioane, conform datelor publicate recent de Oficiul Federal de Statistică al acestei țări (Destatis).
În sectorul serviciilor din cea mai mare economie europeană erau angajate anul trecut 34,3 milioane de persoane, o majorare de 1,6% față de 2021.
Creșterea forței de muncă din Germania a fost determinată de afluxul de angajați străini și de sporirea participării populației pe piața muncii. Efectele negative asupra pieței muncii, provocate de schimbările demografice, "au fost mai mult decât compensate", a precizat Destatis.
În ultimii ani, în contextul îmbătrânirii populației, deficitul de angajați calificați a crescut în Germania. Deja, la mijlocul anului trecut, economia țării înregistra un deficit de peste 500.000 de angajați calificați, conform datelor Institutului economic german (IW).
Pentru a atrage mai mulți muncitori străini, Guvernul de la Berlin a redus plafonul de venit pentru permisul Blue Card (Cardul albastru), solicitat persoanelor cu înaltă calificare, care doresc să muncească în Germania.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice